0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Hogyan segítenek hozzá a mikrobiológiai készítmények a jobb terméseredményekhez?

Ahhoz, hogy a baktérium készítményeket a lehető leghatékonyabban tudják alkalmazni a termelők, érdemes figyelembe venni azokat az ajánlásokat, amelyek elősegítik többek közt a baktériumok növénybe való bejutását.

Az utóbbi években egyre növekvő biológiai termékek piaca olyan természetes forrásból származó megoldást jelent a gazdálkodók számára, amelyekkel hatékony és fenntartható módon tudnak hozzájárulni a növények fejlődéséhez és a jobb terméseredmény eléréshez.

Ám ezen készítmények eredményes használatához és a lehető legmagasabb profit eléréséhez, néhány dolgot érdemes megfontolni a gyártók és agronómusok ajánlásai közül

– hívja fel a figyelmet Balázs Klára, a Corteva Agriscience magyarországi fejlesztőmérnöke.

Corteva_Agriscience_BlueN_trial_rapeseed_Szeged_2023
BlueN kísérlet repcével Szeged határában (2023)

A biológiai termékek közül a biostimulátorok segítenek beindítani a növényekben és azok biológiai környezetében zajló természetes folyamatokat, amelyek kiegészíthetik a meglévő gazdálkodói gyakorlatokat a megfelelő minőségű termés elérése érdekében. A kutató-fejlesztő vállalatok kitartó munkájának és azok innovatív technológiájának köszönhetően a mikroorganizmusok eltarthatósága és kinyerése mára már könnyebben megoldott a por- vagy mikrokapszulázott formulációkkal. A nitrogénmegkötő baktériumokat tartalmazó termékek népszerűségéhez hozzájárult az elmúlt évek nitrogén árainak drasztikus változása, amely felhívta a gazdálkodók figyelmét a nitrogénveszteségek csökkentésének szükségességére.

Az endofita baktériumok (például a Methylobacterium spp.) olyan, a természetben is előforduló szervezetek, amelyek bejutva a növényi szövetekbe, a föld feletti növényi részekben szabadon mozogva, a légköri nitrogén megkötésével biztosítanak nitrogént a növény számára, attól függően, hogy mekkora a talajban az elérhető nitrogén-készlet.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat új mikrobiológiai terméke, a BlueN® a Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzsét tartalmazza, amely a legnagyobb nitrogénforrásból, a légkörben megtalálható nitrogént képes megkötni. A növényi növekedést serkentő biostimulátor a vállalat 2023-as magyarországi kisparcellás repcekísérletében a kezeletlen kontrollhoz képest kiemelkedő, 21%-kal magasabb termést eredményezett, köszönhetően a repcében alkalmazható rugalmas kijuttatási lehetőségeknek és a vállalat fejlesztőmérnökeinek körültekintő munkájának. A vállalat több magyarországi helyszínén elvégzett kísérletei igazolják, hogy a BlueN® alkalmazása átlagosan akár 9-14%-os termésnövekedést is eredményezhet a különböző szántóföldi növénykultúrákban, amennyiben a gazdálkodók betartják a kijuttatással kapcsolatos előírásokat és tanácsokat.

Ahhoz, hogy a baktérium készítményeket a lehető leghatékonyabban tudják alkalmazni a termelők, érdemes figyelembe venni azokat az ajánlásokat, amelyek elősegítik a baktériumok növénybe való bejutását, kolonizációját, valamint a megfelelő működésüket.

Ehhez olyan növényállományra van szükség, amely aktív növekedési fázisban van, megfelelő zöldtömeggel rendelkezik, amelyen keresztül a kijuttatott baktérium könnyedén bejut a növény föld feletti részeibe.

Fontos, hogy egészséges növényállományba történjen a BlueN® kijuttatása, stresszmentes időszakban, amely az őszi kultúrák esetében egy héttel a tavaszi fagyok elteltével, tavaszi kultúráknál pedig a magas hőmérséklet okozta stressz előtt javasolt. A baktérium a nyitott sztómákon keresztül jut be a növénybe, ezért nagyon fontos, hogy a kijuttatás 25 °C alatt, a kora reggeli vagy a késő esti órákban történjen. Mindemellett az is nagyon fontos, hogy körültekintően kell eljárni a más növényvédő szerekkel történő keverhetőséget tekintve és minden esetben érdemes betartani a gyártói utasításokat.

A BlueN® használata számos előnnyel járhat a gazdálkodók számára, jó vigorú, megfelelő kondíciójú állománnyal, amelyek egységesebb virágzást és termésfejlődést eredményezhetnek, lehetővé téve a terméshozam javulását. A biostimulátorok beépítése a meglévő gyakorlatba lehetővé teheti a gazdálkodók számára, hogy hatékonyabban használják fel a természet által nyújtott erőforrásokat, és jobban kezeljék a környezeti stressz hatásait.

A gazdálkodók a BlueN® mikrobiológiai termék használatával kapcsolatban érdeklődhetnek a vállalat területi képviselőinél és szaktanácsadóinál, akiknek az elérhetőségét megtalálják a vállalat honlapján.

Forrás: Corteva Agriscience

Magazin ajánló: