0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 15.

Algyői kígyóuborka

Éppen két évtizede kezdett zöldséget hajtatni Gubacsi Zoltán egyhektáros, saját építésű, algyői üvegházában.

Korszerű technikák, technológiák alkalmazásával eredményesebbé tehető a zöldséghajtatás. Célszerű ugyanakkor olyan fejlesztéseket megvalósítani, amelyek nemcsak nagyobb hozamot, jobb minőséget eredményeznek, hanem a költséghatékonyságot is javítják.

Gubacsi Zoltán e célból döntött a hét méter vápamagasságú üvegház mellett, amikor egy hektárral megnövelte a hajtatófelületet.

Ugyanakkor a költséghatékonyság az oka annak is, hogy csak időszakosan adagol szén-dioxidot, nem használ pótmegvilágítást, ám nyáron párásítással hűti a növényállományt. Mindennek köszönhetően kiváló minőségű kígyóuborkát visznek a piacra az algyői kertészetből az év tíz hónapjában.

algyői uborka
Gubacsi Zoltán bízik benne, hogy az újabb bővítésnek köszönhetően közvetlenül is beszállíthatnak az áruházakba
paradicsom-algyő
Paradicsomból rekordtermést értek el az új házban

Éppen két évtizede kezdett tölteni való paprikát és paradicsomot hajtatni Gubacsi Zoltán egyhektáros, saját építésű üvegházában, majd öt-hat év múlva piaci megfontolásból a paprikát felváltotta kígyóuborkával.

Fantáziát látott benne, de mivel akkor még kiegyenlítetlen volt a kereslete, „biztonsági tartalékként” a terület egy részén továbbra is paradicsomot ter­mesztett. Azóta fokozatosan nőtt az uborka népszerűsége, ebben valószínűleg segített, hogy már többen nagy légterű üvegházban termesztik, így a kínált termés minősége sokat javult. Most már szinte egész évben keresik a fogyasztók, az ára pedig a paradicsoméhoz hasonló.

Az uborka felfutása ellenére az algyői kertészetben továbbra is hajtatnak paradicsomot.

A két kultúra egyfajta biztonságot is nyújt egy esetleges növényvédelmi vagy piaci zavar esetén.
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: