
Kistermelőként azonban nem elegendő csupán az állatokról pontos jegyzéket vezetni, konkrét feljegyzésekkel kell rendelkezni minden egyes napon a megtermelt/kifejt tej mennyiségét illetően, illetve annak értékesítéséről, felhasználásáról. Első lépésként fel kell tüntetni az adott napra vonatkozó összes kifejt tej mennyiségét, majd a tej további „útját”, mint a borjak által elfogyasztott, eladott, az esetlegesen (tőgygyulladás, gyógykezelés miatt) megsemmisített és a feldolgozott tej mennyiségét. A két oldalnak természetesen egyeznie kell. Az elkészült és az eladott termékek – mint a sajt, a túró – mennyiségét szintén pontosan vezetni kell. A sajtkészítés során felhasznált alapanyagokról kötelesek vagyunk a dokumentumokat megőrizni, hogy azok visszakövethetőek legyenek.
Amennyiben saját magunk végezzük az inszeminálást, úgy a termékenyítési jegyek rögzítése az ENAR online felületén is a mi feladatunk; ehhez a saját tenyészetünk, a termékenyített üsző és a mélyhűtött sperma adataira lesz szükség.

Ahol állatokat tartanak, ott elengedhetetlen a rovarok és a rágcsálók irtása, azok elszaporodásának megelőzése. A takarmány odacsalogatja a rágcsálókat, így elővigyázatosnak kell lennünk, a folyamatos csapdázás javasolt. A rovarok tömeges megjelenése leginkább a nyári időszakban jellemző, irtásuk elengedhetetlen állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szempontok miatt. Ezen feladatok is részét képezik egy kistermelő életének a hétköznapokban.