0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Alacsony kordonművelések

A kordonművelésű tőkének 20-180 cm magas függőleges törzse és azon egy vagy két egy szintben kialakított rövid vagy hosszú karja van, de ismertek kar nélküli függőleges kordonművelések is.
tőkekialakítás
A tőkekialakítás során gondosan rögzítsük a törzset és a vesszőket

A Royat-kordon eredeti formájában egykarú, törzsmagassága 50 cm. A kartartó huzal 50 cm magasságban helyezkedik el, fölötte 40 cm-re, majd afölött 30-40 cm-re páros huzalok találhatók a hajtások elrendezésére. A karon többnyire rövidcsapos metszést alkalmaznak, de előfordul a hosszúcsapos metszés is. A törzs kialakítása a Guyot-művelésmódnál leírtak szerint történik. Előfordulhat, hogy a törzsnek szánt vessző vékony, gyenge, nem éri el a ceruzavastagságot. Ilyenkor vágjuk vissza 2 rügyre, és a törzs kialakításával várjuk meg a következő tavaszt. A törzsnek szánt vesszőt több helyen is rögzíteni kell a karóhoz, hogy egyenes maradjon.

Amikor eléri a kartartó huzal magasságát, óvatosan, hogy a hajtás el ne törjön, vízszintesen fektessük a huzalra, és rugalmas kötözőanyaggal kötözzük oda. A harmadik évben kezdjünk el termőelemeket hagyni a karon.
Kétrügyes sima csapok
Kétrügyes sima csapok

Kétrügyes csapokra vágunk vissza úgy, hogy a csapok között legalább 20-25 cm távolság legyen. A továbbiakban a csercsapos metszés elvét követve metszünk.

A tőke kialakításával kapcsolatos éves feladatok a fiatal növények fejlődésétől, pontosabban fejlődési ütemétől, erőnlététől függnek. Ennek megfelelően történik az alakító metszés, valamint a vesszők lekötözése és az egyéb zöldmunkák. A kialakításnál arra kell törekedni, hogy a tőkén a fás részek és a hajtások közvetlen fényhez jussanak, minimálisra csökkentve az árnyékolás esélyét. Mindegyik tőkeformának és művelésmódnak megvan tehát az előnye és a hátránya is, ezért nincs örök érvényű szabály arra, hogy melyiket is válasszuk.

Mindig az adott terület adottságai, a szőlőfajta és a műveléshez felhasználni kívánt eszközök a döntők ebben a kérdésben.
Ez is érdekelheti:
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: