0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A dió nekünk terem

A diót mindenki ismeri, ősidők óta ott áll a kertekben, nekünk terem, mégis azt gondoljuk, hogy szüksége van némi figyelemfelkeltésre, mert nem értékeljük úgy, ahogyan megérdemelné.

Mi a helyzet a burokfúró léggyel?

Gondolkodjuk a légy fejével és fogjunk össze a szomszéddal. Ha tudjuk, hol telel át, mikor rajzik és károsít, akkor tudunk a leghatásosabban védekezni a nyugati dióburok- fúrólégy ellen. A sikeres védekezéshez legalább négy-öt kertszomszéd összefogására van szükség. Ha ez megvan, jöhet például a csapdázás vagy a legyeket vonzó sárga kupakos flakon.

Egy kincs, tőlünk karnyújtásnyira

A dióbél egyik legértékesebb összetevője a szervezet számára elengedhetetlen omega-3 zsírsav.

Tudjuk, hogy a legtöbb a halban, a halolajban van. De a dió sem marad le. Nézzük a számokat! 30 gramm dió 2500 mg ALA omega-3 zsírsavat tartalmaz, ez az egyik legmagasabb mennyiség a növényi omega-3 zsírsavforrások között. A lazacban például 1000 és 3000 között van ez az érték. Viszont a dió a kertünkben is megterem, vagy beszerezhetjük a helyi piacon, nem kell országokon keresztül szállítani,

a környezet védelme szempontjából ez mindenképpen mellette szól.

A szervezet olajozása

A dió tiszta élelmiszer, ezért tesz a legjobbat a szervezetnek. Magas az olajtartalma, ezért alkalmas arra, hogy olajat sajtoljanak belőle. Így nemcsak a dióbelet fogyaszthatjuk, hanem a dióolajat is, ami a szervezet legjobb olajozója. Ahhoz azonban, hogy kifejthesse jótékony hatását az érrendszerre, az agyra, a bőrre, rendszeresen kell fogyasztani.

Hizlal a dió?

Mivel nagyon magas az olajtartalma, ezért az él a köztudatban, hogy a hizlaló ételek közé tartozik.

A dió önmagában nem hizlal.

Mivel általában édességekbe tesszük, az ott használt cukor és szénhidrátok növelik meg a kalóriaszámot. Sőt fogyhatunk tőle, ezt majd a sorozatban kifejtjük bővebben.

dió

Egyszerűen tartós

Ha megnézzük az élelmiszereket, hogy melyek azok, amelyek tartósítás nélkül sokáig elállnak, nagyon keveset találunk. A dió tartósítása nem bonyolult, az emberek maguk is meg tudják oldani, nem kellenek hozzá különféle szerek, gépek és speciális tudás, csak meg kell szárítani és egész évben van egy olyan táplálék, ami fontos a szervezetünk számára.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: