0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 9.

Az erős immunrendszerért és az egészséges emésztésért fogyassza ezt a zöldséget

Nem is gondolnánk, hogy a szerény, a gasztronómiában sokáig mellőzött karfiol mennyi előnyös tulajdonságot hordoz. Ráadásul pofonegyszerű beiktatni az étrendünkbe.

A karfiol tele van olyan tápanyagokkal, amelyek egyedülálló előnyökkel járnak, mint a rost, a C-vitamin, a K-vitamin és a kolin. Ezek az összetevők indokolják, hogy gyakran vagy akár naponta kerüljön a tányérunkra.

színes karfiolok zöldség karfiol

Karfiol: telis-tele vitaminnal

A karfiol a keresztesvirágú zöldségek közé tartozik, rokona a kelbimbónak, a brokkolinak és a káposztaféléknek. Szinte az év minden szakában beszerezhető, a környezetünkben bárhol elérhető és nem kell vagyonokat fizetni érte.

Tíz dekagramm karfiol fedezi a napi C-vitaminszükségletet, K-vitaminból pedig a napi adag negyedét tartalmazza. Emellett gazdag B6 vitaminban és taláható benne tartalmaz folsav, kalcium, magnézium, vas és foszfor. Ez a mindennapi zöldség  gazdag antioxidáns forrás, amely segít megvédeni a szervezetet a szabadgyököktől és a gyulladásoktól.

A rengeteg rost segíti az emésztést

A karfiol egyértelműen a magas rosttartalmú zöldségek közé tartozik. Táplálkozási szakértők által kidolgozott étrend iránylevek azt javasolják, hogy a felnőttek naponta legalább 28-34 gramm rostot fogyasszanak, kortól és nemtől függően.

emésztés

Bár a rostok számos előnnyel járnak, az egyik legfontosabb az egészséges bélmikrobiom létrehozása, amely elengedhetetlen az emésztés, a tápanyagok felszívódása és az immunrendszer működése szempontjából.

Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony rosttartalmú étrend megváltoztathatja a bélmikrobiomot, ami növeli az olyan krónikus egészségügyi állapotok kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség és más anyagcserezavarok.

A megfelelő mennyiségű élelmiszer rost fogyasztása elősegíti a jó baktériumok táplálását a bélrendszerben, ami csökkenti a gyulladást és elősegíti   a bélrendszer egészségét.

A karfiol magas rosttartalmának és a benne található vegyületeknek köszönhetően segíthet a rák megelőzésében, a koleszterinszint csökkentésével, a gyulladások mérséklésével és a szív általános egészségének támogatásával. Emellett megelőzi a gyulladásos bélbetegségek kialakulást is.

A karfiol jótékonyan hat a memóriára és a csontokra

Kevés zöldség tartalmaz kolint, de a karfiolban természetes formában megtalálható ez a fontos elem, amely segít a hangulat szabályozásában, közrejátszik az agy fejlődésében, a tanulás és a memória erősítésében.

karfiol zöldség

A karfiolban található K-vitamin pedig az egészséges csontok elérésében nagy segítség, ez a vitamin segíti ugyanis a kalcium felszívódását. Az alacsony K-vitamin-szint növeli a csontritkulás és a csonttörések kockázatát.

Fogyókúrázóknak kötelező elem

Tíz deka karfiol mindössze 25 kalóriát tartalmaz és rendkívül sokoldalúan felhasználható, ezért a fogyni vágyók egyik legfontosabb zöldsége lehet. Felejtsük el az unalmas rántott és rakott karfiolt.gasztronómia élelmiszer táplálkozás zöldség egészség

Aminőségi gasztronómia is felfedezte a karfiolban rejlő lehetőségeket és a séfek ontják a jobbnál jobb recepteket.

Már nem csak  a hagyományos fehér változatát találjuk meg a zöldségesnél, van lila, sárga, zöld, és pagoda formájú is.

Süthetünk például karfiolsteak-et, vagy pizza alapot. Készíthetünk belőle levest, mártogatóst, köretet, tehetjük salátában, tésztához, zöldségraguba. Viszonylag semleges ízéhez  bármilyen fűszer illik, az indiai és keleti fűszerekkel szinte naponta új fogások varázsolhatók belőle.  Finom és egészséges

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com/

Magazin ajánló: