A karfiol tele van olyan tápanyagokkal, amelyek egyedülálló előnyökkel járnak, mint a rost, a C-vitamin, a K-vitamin és a kolin. Ezek az összetevők indokolják, hogy gyakran vagy akár naponta kerüljön a tányérunkra.
Karfiol: telis-tele vitaminnal
A karfiol a keresztesvirágú zöldségek közé tartozik, rokona a kelbimbónak, a brokkolinak és a káposztaféléknek. Szinte az év minden szakában beszerezhető, a környezetünkben bárhol elérhető és nem kell vagyonokat fizetni érte.
Tíz dekagramm karfiol fedezi a napi C-vitaminszükségletet, K-vitaminból pedig a napi adag negyedét tartalmazza. Emellett gazdag B6 vitaminban és taláható benne tartalmaz folsav, kalcium, magnézium, vas és foszfor. Ez a mindennapi zöldség gazdag antioxidáns forrás, amely segít megvédeni a szervezetet a szabadgyököktől és a gyulladásoktól.
A rengeteg rost segíti az emésztést
A karfiol egyértelműen a magas rosttartalmú zöldségek közé tartozik. Táplálkozási szakértők által kidolgozott étrend iránylevek azt javasolják, hogy a felnőttek naponta legalább 28-34 gramm rostot fogyasszanak, kortól és nemtől függően.
Bár a rostok számos előnnyel járnak, az egyik legfontosabb az egészséges bélmikrobiom létrehozása, amely elengedhetetlen az emésztés, a tápanyagok felszívódása és az immunrendszer működése szempontjából.
A megfelelő mennyiségű élelmiszer rost fogyasztása elősegíti a jó baktériumok táplálását a bélrendszerben, ami csökkenti a gyulladást és elősegíti a bélrendszer egészségét.
A karfiol magas rosttartalmának és a benne található vegyületeknek köszönhetően segíthet a rák megelőzésében, a koleszterinszint csökkentésével, a gyulladások mérséklésével és a szív általános egészségének támogatásával. Emellett megelőzi a gyulladásos bélbetegségek kialakulást is.
A karfiol jótékonyan hat a memóriára és a csontokra
Kevés zöldség tartalmaz kolint, de a karfiolban természetes formában megtalálható ez a fontos elem, amely segít a hangulat szabályozásában, közrejátszik az agy fejlődésében, a tanulás és a memória erősítésében.
A karfiolban található K-vitamin pedig az egészséges csontok elérésében nagy segítség, ez a vitamin segíti ugyanis a kalcium felszívódását. Az alacsony K-vitamin-szint növeli a csontritkulás és a csonttörések kockázatát.
Fogyókúrázóknak kötelező elem
Tíz deka karfiol mindössze 25 kalóriát tartalmaz és rendkívül sokoldalúan felhasználható, ezért a fogyni vágyók egyik legfontosabb zöldsége lehet. Felejtsük el az unalmas rántott és rakott karfiolt.
Aminőségi gasztronómia is felfedezte a karfiolban rejlő lehetőségeket és a séfek ontják a jobbnál jobb recepteket.
Süthetünk például karfiolsteak-et, vagy pizza alapot. Készíthetünk belőle levest, mártogatóst, köretet, tehetjük salátában, tésztához, zöldségraguba. Viszonylag semleges ízéhez bármilyen fűszer illik, az indiai és keleti fűszerekkel szinte naponta új fogások varázsolhatók belőle. Finom és egészséges