0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A dió nekünk terem

A diót mindenki ismeri, ősidők óta ott áll a kertekben, nekünk terem, mégis azt gondoljuk, hogy szüksége van némi figyelemfelkeltésre, mert nem értékeljük úgy, ahogyan megérdemelné.

Dió és az identitás

dió
Milotai 10

Merjünk arra támaszkodni, ami körülvesz bennünket. Ha szétnézünk közvetlen környezetünkben, olyan kincseket lehet találni, mint a dió, annak is az ékköve, a Milotai 10-es fajta, amire komoly brandet lehetne építeni.

A legértékesebb tulajdonságokkal rendelkezik, a fa gyümölcse nagy, szabályos gömb alakú, héja finoman erezett, könnyen törhető, bele finom és húsos, dús olajtartalmú.

De csak a Kárpát-medencében érzi jól magát, ezért ha más régióba ültetik, egészen nagy különbség van a termések között. Az európai kultúrákban építenek a saját értékeikre, ilyen például a szicíliai brontei pisztácia, a termőhelyén, sőt egész Olaszországban egész évben nagy kultusza van, nincs olyan étterem, ahol ne kínálnának pisztáciás fogásokat, otthon naponta többször is ropogtatnak a zöld magvakból, amelyek kis tálkában állnak a konyhában vagy az étkezőben, és a bárok asztalain is állandó kellékek.

A diót a franciáknál is nagyra értékelik, szintén rendelkeznek híres fajtákkal és ültetvényekkel. Ott, ha vendég érkezik, kitesznek egy kosárka héjas diót, amit beszélgetés, borozgatás közben törögetnek.

Aki mindent tud a dióról

Nemcsák László tájépítészmérnök
és Nemcsák László erdőmérnök

Sorozatunk szakértője Nemcsák László tájépítészmérnök, élelmiszermérnök, aki családjával 1999-ben egy izgalmas küldetésbe fogott, diófákat ültettek.

A Grandio dióültetvény nagy része Északkelet-Magyarországon, a Zempléni-hegység szívében található.

Területe évről évre bővül, mára az ország legnagyobb biodió-gazdaságává fejlődött, jelenleg 173 hektáron nevelnek 18 000 diófát teljesen vegyszermentesen, ökológiai gazdálkodás keretében. Az ültetvény nagy része vulkanikus kőzeten, kötött talajon növekszik, ez különleges ízt ad a termésnek, amely csak itt található meg. Két fajtát termesztenek: az Alsószentiváni 117-est és a nemes diók egyik „sztárját”, a Milotai 10-est. Nagyon szeretik az ottani klímát, szép és ízletes a termésük, az olajtartalmuk is ideális.

A termést szárítják és nagy részét héjas dióként értékesítik, emellett sok cukrász és séf dolgozik az általuk forgalmazott dióbéllel.

Nemcsák László tudatosan és rendszeresen fogyasztja is a saját termesztésű diót, és saját magán tapasztalja jótékony hatását, amit szívesen megoszt minden érdeklődővel. Neki elhihetjük, hogy sokat tud a dióról.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: