Dió és az identitás

Merjünk arra támaszkodni, ami körülvesz bennünket. Ha szétnézünk közvetlen környezetünkben, olyan kincseket lehet találni, mint a dió, annak is az ékköve, a Milotai 10-es fajta, amire komoly brandet lehetne építeni.
De csak a Kárpát-medencében érzi jól magát, ezért ha más régióba ültetik, egészen nagy különbség van a termések között. Az európai kultúrákban építenek a saját értékeikre, ilyen például a szicíliai brontei pisztácia, a termőhelyén, sőt egész Olaszországban egész évben nagy kultusza van, nincs olyan étterem, ahol ne kínálnának pisztáciás fogásokat, otthon naponta többször is ropogtatnak a zöld magvakból, amelyek kis tálkában állnak a konyhában vagy az étkezőben, és a bárok asztalain is állandó kellékek.
Aki mindent tud a dióról

és Nemcsák László erdőmérnök
Sorozatunk szakértője Nemcsák László tájépítészmérnök, élelmiszermérnök, aki családjával 1999-ben egy izgalmas küldetésbe fogott, diófákat ültettek.
Területe évről évre bővül, mára az ország legnagyobb biodió-gazdaságává fejlődött, jelenleg 173 hektáron nevelnek 18 000 diófát teljesen vegyszermentesen, ökológiai gazdálkodás keretében. Az ültetvény nagy része vulkanikus kőzeten, kötött talajon növekszik, ez különleges ízt ad a termésnek, amely csak itt található meg. Két fajtát termesztenek: az Alsószentiváni 117-est és a nemes diók egyik „sztárját”, a Milotai 10-est. Nagyon szeretik az ottani klímát, szép és ízletes a termésük, az olajtartalmuk is ideális.
Nemcsák László tudatosan és rendszeresen fogyasztja is a saját termesztésű diót, és saját magán tapasztalja jótékony hatását, amit szívesen megoszt minden érdeklődővel. Neki elhihetjük, hogy sokat tud a dióról.