0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

A hajtások nagyon fagyérzékenyek, egyre nő a veszély

A téli hőmérséklet alakulását mindig feszült várakozással követik a termesztők, hiszen nem mindegy, hogy a szőlő milyen erőnlétben van a tavaszi fakadáskor.

Metszés, kondicionálás

fagy
Téli hidegben megfázott rügyből fejlődött levél

A tavaszi fagykárt szenvedett hajtások egy-két napon belül hervadni kezdenek, majd leszáradnak. Ezeket nem ajánlatos eltávolítani, ha a hajtásoknak csak a teteje fagyott el, mert az ép részekből előtörhetnek hónaljhajtások.

Meg kell várni, hogy megjelenjenek az új hajtások, a károsodott, régi hajtásokat csak ezután tanácsos levágni az egészséges részekig.

Ha csak a hajtásvégek károsodtak, a hajtások csúcsi részét vágjuk vissza úgy, hogy a fürtök fölötti ép levelek megmaradjanak. Ha a fagyok károsították a fürtöket is, úgy a megmaradt ép rügyek fölött vágjuk vissza. A visszavágás kézimunkaerő-igényes és nagyobb szakértelmet kíván, ezenkívül a sebzési felületen keresztül utat nyitunk a növényt fertőző kórokozóknak.

Eldöntendő kérdés, hogy megéri-e a pluszköltség felvállalása vagy hagyjuk visszavágás nélkül a károsodott hajtásokat és aminosav-, illetve huminsavtartalmú növénykondicionáló szerekkel erősítsük a tőkéinket, a rejtett és mellékrügyekből kifakadó hajtásokat, ugyanis ezekből jó eséllyel még kaphatunk valamennyi termést.

Az aminosavak a növényi szervezetekben a fehérjék építőelemei, hormonok és enzimek képződnek belőlük.

Az aminosavak szabályozzák és serkentik a növények élettani folyamatait, ezért a klorofillszintézis, fehérje-felépítés, cukorszintézis, sejtdifferenciálódás, a tápanyagszállítás és a megtermékenyülés elengedhetetlen alkotórészei. A huminsavakról tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak a stressztűrésben, javítják a növények abiotikus stresszel szembeni ellenálló képességét. Továbbá a fagy elleni védelemben a tápanyagok közül fontos szerepet tölt még be a foszfor, ami a sejt­osztódás szempontjából lesz kritikus. Jelenléte elengedhetetlen a sérült sejtek, szövetek helyreállításához.

A kálium kedvező hatással van a növények vízszabályozására, valamint a cukrok és szénhidrátok képződéséhez is nélkülözhetetlen. Fontos azonban az előtörő hajtások ritkítása, fokozott kezelése is.

Dr. Németh Krisztina

MATE Szőlészeti és Borászati Intézet,

Kecskeméti Kutató Állomás

Ez is érdekelheti:

Nehéz volt megvédeni a szőlőt

Erdei tudástrezor

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: