0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

HiPP: A törvényi előírásoknál mindig szigorúbban

Bár bébiételt más cégek is gyártanak, de Claus Hipp, a német tulajdonos felismerte, hogy minőség és minőség között akkor van különbség, ha abból az egyik bio.

Tehát egyértelmű, hogy a biotermelés jóval nagyobb odafigyelést igényel. Itt is érvényes a közmondás: „A gazda szeme hizlalja a jószágot”. Aki biotermesztéssel foglalkozik, annak naponta ott kell lenni a táblán, figyelni, és csinálni mindazt, ami előírás.

A HiPP így indult el a biotermelői kör kiépítésével, a sárgarépa és a burgonya mellett vöröshagymát, póréhagymát, sütőtököt és újabban céklát is termeltetnek, éves szinten több mint 3000 tonna zöldséget dolgoztatnak fel. A zöldségek termeltetését hosszú évek óta fennálló szerződött gazdákkal végzik, a termelés során a Hipp agrármanagement-munkatársai többször ellenőrzik az állományok fejlődését, fajtaválasztási, ökológiai termesztéstechnológiai kérdésekben segítve a gazdálkodókat.

A sütőtök külön történet. A németek nem használták bébiételként, a magyar és lengyel fogyasztók számára a sütőtök viszont ismert és keresett volt, így a terméket a magyar munkatársak fejlesztették ki és vitték sikerre, nem csak a hazai, hanem az exportpiacokon is.

sütőtök
Illusztráció

A gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben felhasznált nyersanyag az almavelő. A cég saját bioalma-ültetvénnyel rendelkezik a Nyírségben, ahol a bébiételhez szükséges alacsony savtartalmú fajtákat telepítettek.

A felhasznált húsok közül a legjelentősebb mennyiségű a biotermelésből származó marha és borjúhús, amit hazai fajtából, magyar szürke marhából biztosítanak.
Illusztráció

A Hortobágyi Nemzeti Parkkal a kezdetektől fennálló együttműködés során közös erőfeszítéssel és a Nemzeti Parkokkal való hosszútávú együttműködéssel sikerült elérni, hogy a géntartalékként csak pár száz állatból álló állomány országosan felfejlődött, keresetté vált.

A HiPP Kft. biotermesztésben és a magyar szürke marha fajtamegőrzésében folytatott tevékenysége elismeréseként Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2017-ben Bódi Csaba részére a Pro Alimentis Hungariae díjat adományozta.

A termeltetés és termelés során kiemelt fontosságú a bébiétel alapanyagoknál a magas szintű minőségi előírások betartása, különösképpen a szermaradványok elkerülése, amit minden feldolgozott tételen végrehajtott laborvizsgálatokkal biztosítanak.

Claus Hipp hasonlata szerint: a HiPP-labor képes arra, ha beledobnak egy szem só­kristályt egy 50 méteres versenymedencébe, azt is pontosan ki tudja mutatni.

A Hanságligeten gyártott közel 250 fajta termék 30 országban kerül értékesítésre, biotermelésből származó ételekkel szolgálva a babák egészséges táplálását, és a fenntartható gazdálkodást.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: