0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Tápanyagok visszanyerése

A holland Van der Knaap Groep 2024. második felétől szeretné értékesíteni az általuk újonnan kidolgozott, fenntartható módon előállított kalcium-nitrátot.

A sertéstrágyát fermentálják, nitrogént adnak hozzá, majd az anyag baktériumok közreműködésével alakul át kalcium-nitráttá. Ez fenntartható módja a kalcium-nitrát gyártásának, és egyben megoldást kínál az állattenyésztés során termelődő szerves trágya felhasználási nehézségeire.

Az így keletkezett kalcium-nitrát ugyanolyan hatékony a növénytermesztésben, mint a hagyományosan gyártott változat.
sertések Gerendáson kalcium-nitrát
Illusztráció
Fotók: Medgyesi Milán

A vállalat vezetői szerint a tápanyagok körforgását elősegítő rendszerek fejlesztése és kiépítése továbbra is nehezen megvalósítható Hollandiában. Kevés az ezzel kapcsolatos szaktudás, sok a technológiai hiányosság, és a gazdasági szabályozások is akadályozzák az innovatív módszerek térnyerését. Az utóbbi tíz év távlatában elmondható, hogy a társadalmilag kitűzött célokkal ellentétben, Hollandiában a gyakorlatban még mindig túl kevés tápanyagot nyernek vissza és használnak fel újra a szennyvízből. A jövőben ezért a vállalat fejlesztései és kutatásai a szennyvízből származó tápanyagok kinyerésének és azok mezőgazdasági hasznosításának lehetőségeit célozzák majd meg.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/bpnieuws.nl

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: