0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 21.

Japán kutatók létrehozták a magas béta-karotin tartalmú padlizsánt

A Ryukoku Egyetem és a japán Osaka Metropolitan Egyetem kutatói jelentős áttörést értek el, amely során létrehozták a magas béta-karotin tartalmú padlizsánt.

A kutatócsoport az Erwinia uredovora baktériumból származó PSY gént juttatta be a padlizsánba, ami a béta-karotin jelentős felhalmozódásához vezetett. Az elemzések kimutatták, hogy a mesterséges fény mellett termesztett, géntechnológiával módosított padlizsánok béta-karotintartalma ötször több, mint a hagyományos üvegházban termesztett padlizsánoké.

A padlizsánok méretre azonban kisebbek voltak. Ez arra utal, hogy a béta-karotin felhalmozódása gátolhatja a gyümölcs fejlődését.
Különböző padlizsán fajták - képünk illusztráció
Különböző padlizsán fajták – képünk illusztráció

Ez a tanulmány értékes információkkal szolgál a béta-karotinnal dúsított transzgénikus padlizsánfajták jövőbeli fejlesztéséhez, hogy javítsák ennek az alapvető élelmiszernek a tápértékét azokban a régiókban, ahol bőséges a fogyasztása, mint például Indiában és más délkelet-ázsiai országokban.

Forrás: magyarmezogazdadag.hu / freshplaza.com