0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Növényorvos a közterületen: gombásan folytatódik az év

Hőcsúcsok és kisebb-nagyobb esők jellemzik az idei tavaszt. Ez az időjárás minden szempontból kedvez azoknak a kórokozó gombáknak, melyek többsége jó erőben vészelte át a telet, a telepeiket nem gyérítették a téli fagyok.

Hőcsúcsok és kisebb-nagyobb esők jellemzik az idei tavaszt. Ez az időjárás minden szempontból kedvez azoknak a kórokozó gombáknak, melyek többsége jó erőben vészelte át a telet, a telepeiket nem gyérítették a téli fagyok. A növények többsége már kizöldült, a kis leveleken, a friss hajtásokon fertőzhetnek a kórokozók, többek közt a rozsdagombák. Úgy tűnik, hogy „gombásan” folytatódik az év.

Több budapesti parkban is erős rozsdafertőzést láttam a gyepen. A gabonafélék legveszélyesebb és nehezen leküzdhető kórokozói közé tartoznak a rozsdagombák. A probléma nagysága és a termesztett növény gazdasági jelentősége miatt

a kalászosokra több mint ötven, rozsdabetegségek elleni gombaölő szert engedélyeztek.

Ezek között a Tazer 250 SC az egyetlen, amely közterületen is használható, ám az engedélyokirata szerint közterületi jelentőségű fás szárú és évelő növényeknél, cserepes és vágott dísznövényeknél használható, tehát szabálykövető munkavégzésnél a gyep ezzel sem permetezhető.

A rozsdagomba telepeivel beborított fűszálak

Közterületen tehát megelőzéssel védekezhetünk, a jó táperőben lévő fűfélék ellenállnak a kisebb fertőzési nyomásnak. Kerülni kell a túlöntözést és a túlzott nitrogéntrágyázást, mert ezektől felhígulnak a növényi szövetek.

A gyorsan felszáradó, szellős állományban nem érzik jól magukat a rozsdagombák, ne hagyjuk a fűnyesedéket a felületen, és a gépi szellőztetés is eredményes lehet.

Meglévő gyeptakaró alatt már nem lehet kicserélni a talajt, de telepítésnél hosszú évekre megalapozhatja a növények egészségét, ha megfelelő minőségű talajba kerülnek. A fotókat április 2-án agyontaposott út menti gyepszegélyben kínlódó fűcsomókon készítettem.

Rozsdafertőzés miatt sárguló gyepfoltok
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: