0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 6.

A növények erőhatásokra adott válaszait kutatják

A Wageningeni Egyetem biokémiai laboratóriumának két professzora vezetésével megalakult egy kutatócsoport, hogy megértsék ezeket a folyamatokat.

A tudományban már több mint száz éve ismert tény, hogy a növények rendelkeznek úgynevezett tapintási érzékkel. Érzékelik a szelet, az érintést és azt is, amikor egy gomba megpróbál behatolni a szervezetükbe. A fű például, amikor sétálunk rajta, érzékeli a lépteink nyomását és ehhez igazítja a saját növekedését. A tudomány ezeknek az összetett folyamatoknak a lefolyását még nem ismeri. Most azonban a Wageningeni Egyetem biokémiai laboratóriumának két professzora vezetésével megalakult egy kutatócsoport, hogy megértsék az erre irányuló, növényen belüli különleges folyamatokat.

Ha kiderül, miként érzékeli a növény egy gomba behatolását a szervezetébe, módot is tudnak találni a kutatók arra, hogyan támogathatnák a növény rezisztenciáját.

növény

A növények betegségekkel szembeni ellenállóságát vizsgáló más kutatásokban jellemzően nem térnek ki a növények tapintóérzékével kapcsolatban álló mechanikai védelem lehetőségeire. A növények erőhatásokra történő válaszreakcióinak megértésével viszont mechanikai erőhatások alkalmazásával vagy éppen nem alkalmazásával is fokozhatóvá válna a betegség-ellenállóságuk.

A tíz évig tartó kutatássorozatot 22,8 millió euróval támogatja a holland állam abból a keretből, amit csak világviszonylatban is kiemelkedő kutatások ösztönzésére hozott létre.

A Wageningeni Egyetem most első alkalommal nyerte el ezt a presztízsértékű támogatást. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a több évig tartó kutatás olyan összetett biológiai kérdést vizsgál, amely lehetetlen lenne fizikai, kémiai és más tudományos modellezések nélkül, ezért ebben a programban a többi holland egyetem tudósaival is együtt kívánnak dolgozni.

Ez is érdekelheti:

A szélsőséges időjárás a fajtaváltást ösztönzi

Erdei tudástrezor

Forrás: Kertészet és Szőlészet/wur.nl

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: