0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A sörtörköly új élete

A sörfőzés története egészen az ókorig nyúlik vissza. Feljegyzések szerint a sumérok kedvelt itala volt, de az egyiptomi sírkamrák falai is arról tanúskodnak, hogy a sörfogyasztás már akkor is igen kedvelt tevékenységnek számított.

Környezetvédelem és környezetgazdálkodás szempontjából az élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosítása és kezelése igen jelentős probléma. Sajnos megfelelő partner nélkül ezek a melléktermékek nem tudnak az élelmiszeripar részei maradni és az értékes anyagok hulladékként végzik. A sörtörköly funkcionális „upcycled” élelmiszerek tervezéséhez kitűnő alapa­nyagnak bizonyulhat, hiszen a rostokon túl, jelentős fehérjetartalommal is rendelkezik, továbbá vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag.

sörtörköly
A sörtörköly funkcionális élelmiszerek, például sörkorcsolyák alapanyaga lehet

Sörkorcsolya sörtörkölyből

A sörkorcsolyák népszerűsége töretlen, de nem lenne kellemesebb a tudat, hogy a kedvenc sörünk mellé egy olyan élelmiszert fogyasztunk, ami „mentett alapanyagból” készült és még az egészségünkért is tehetünk vele? Az elképzelés nem lehetetlen.

Az innovációk korát éljük, ahol egy melléktermék újrafelhasználása igen is lehetséges, ugyanis biztonságos élelmiszert tervezhetünk a hatályos rendeletek és jogszabályok betartása mellett.

Sajnos a magyar lakosság táplálkozási szokásai nem felelnek meg az ajánlásoknak. A statisztikák és szakirodalmi adatok szerint ugyanez a tendencia világviszonylatban is megállja a helyét. Bizakodóak vagyunk, hogy a jövőben a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság jegyében mindenki számára elérhető minőségi és biztonságos ételek fognak a boltok polcaira kerülni.

Nagy Vivien – Dr. Máthé Endre – Dr. Diósi Gerda
Debreceni Egyetem

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság