Környezetvédelem és környezetgazdálkodás szempontjából az élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosítása és kezelése igen jelentős probléma. Sajnos megfelelő partner nélkül ezek a melléktermékek nem tudnak az élelmiszeripar részei maradni és az értékes anyagok hulladékként végzik. A sörtörköly funkcionális „upcycled” élelmiszerek tervezéséhez kitűnő alapanyagnak bizonyulhat, hiszen a rostokon túl, jelentős fehérjetartalommal is rendelkezik, továbbá vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag.

Sörkorcsolya sörtörkölyből
Az innovációk korát éljük, ahol egy melléktermék újrafelhasználása igen is lehetséges, ugyanis biztonságos élelmiszert tervezhetünk a hatályos rendeletek és jogszabályok betartása mellett.
Sajnos a magyar lakosság táplálkozási szokásai nem felelnek meg az ajánlásoknak. A statisztikák és szakirodalmi adatok szerint ugyanez a tendencia világviszonylatban is megállja a helyét. Bizakodóak vagyunk, hogy a jövőben a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság jegyében mindenki számára elérhető minőségi és biztonságos ételek fognak a boltok polcaira kerülni.
Nagy Vivien – Dr. Máthé Endre – Dr. Diósi Gerda
Debreceni Egyetem