0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Nagyszüleink édes öröksége

Április elején a Székely Mezőség kapujában, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete kezdeményezésére gyümölcs- és lekvárversenyt szerveztek, amelyre az előzetes felhívás alapján nyolc erdélyi megyéből 100 minta érkezett.
Palik Klára: a gasztronómia a kultúránk szerves része

Palik Klára, a zsűri elnökeként értékelte a beérkezett és megvizsgált 100 lekvár- és szörpmintát. Kiemelte: fontos kritérium volt a termék kinézete, színe, állaga, hogy mennyire köszön vissza a gyümölcs aromája, eredeti íze és illata, milyen harmonikusan illenek egymáshoz a különböző ízvilágok úgy a hagyományosan (cukorral), mint az anélkül készített termékekben.

„Különleges, igazán merész ízkombinációkat kóstolhattunk, és bár fontos a hagyomány, amit meg kell őrizni, de a változás, az új ízek lehetőséget nyitnak újabb célközönség felé, amennyiben harmonikusnak találtatnak.

Az a jó, ha a termelők diverzifikálják termékeiket. Többen, szinte szégyenlősen hozták be családi kamrájukból a nagymama receptje szerint készült befőttes és szörpös üveget, és kiderült, hogy a legjobbak közé kerültek, hiszen nemcsak a gyümölcs íze, hanem a nagymama emléke, lelke is benne volt a készítményben” – idézte fel tapasztalataikat a zsűri elnöke. A gasztronómia a kultúránk szerves része, idetartoznak a lekvárok, szörpök is, és aki ezzel foglalkozik, annak kötelessége megismerni, megismertetni, megtanítani, átadni a fiatal nemzedéknek ezeket az ízeket, hagyományokat, hiszen ez legalább annyira fontos, mint a népdal vagy a néptánc – mondta Palik Klára, aki ismertette a zsűri munkáját.

Nehéz dolguk volt, ugyanis

100 termékminta, 38 szörp és 62 lekvár érkezett, köztük olyan, amit a kamra polcáról emeltek le, de jelentkeztek korszerűen felszerelt kisüzemben előállított szörpökkel is lekvárokkal is.

Egészen különleges íztársításokat is felvonultattak, és ami nagyszerű volt, hogy a megjelenítésben, ízvilágban és a minőségben nagyon nehéz volt különbséget tenni, de mivel versenyről volt szó fel kellett állítani egy sorrendet. A nagyszámú díjazott igazolta, hogy kemény vetélkedő volt. Végül lekvár-szörp kategóriában 12, illetve 5 termelő emléklapot kapott, bronzérmet 12-en, illetve 14-en vehettek át, 14 és 6 ezüstöt és 23, illetve 12 aranyat osztottak ki. Végül egy-egy nagyaranyat és serleget vehettek át a legjobbnak ítélt lekvárért és szörpért tulajdonosaik. Volt olyan díjazott, aki többször megfordult a pódiumon, köztük egyszerű gazdák, háziasszonyok és kisüzemi termelők is, ami valóban igazolja, hogy a térségben sokan vannak, akik minőségi helyi terméket képesek letenni a fogyasztók asztalára.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Illusztráció

Ez is érdekelheti:

Erdei tudástrezor

Gasztropont – mentőöv helyi értékesítésre

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: