0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Itthon is termeszthető a világ legdrágább fűszernövénye

A sáfrányról a legtöbbször annak ára, betakarításának nehézsége miatt beszélünk, ugyanakkor a közel-kelet népszerű fűszernövényének megszámlálhatatlan pozitív egészségügyi hatása van.

A növény, vagy az abból kivont hatóanyagok csökkentik a szorongást, a fájdalmat, de a vércukorszintnek is jót tesznek. Sőt, egyes kutatások szerint a daganatterápiák jótékony kiegészítője is lehet.

Bármilyen furcsán is hangzik, a klímaváltozás hatására már Magyarországon is termeszthető a világ legdrágább fűszereként számontartott sáfrány. (Crucus sativus L.) A rendkívül fényigényes növény jól tűri a szárazságot és a hőséget is, és megfelelő gondoskodás mellett ősszel akár szedni is lehet a termését. Világpiaci árát nem is feltétlenül a termesztés, mint inkább a betakarítás bonyolultsága adja, hiszen a fogyasztásra alkalmas apró bibék csak kézzel szedhetők.

sáfrányA sáfrány nem csak finom aromát és szép színt kölcsönöz az ételeknek, de régóta ismerjük az emésztésre gyakorolt jótékony hatásait is. Sőt, kutatók megállapították, hogy a sáfrány egyik előnyös hatása gyerekeknél, hogy képes a szorongást csökkenteni. 2018-ban 68, enyhe szorongással küzdő 12-16 év közötti tinédzsernek adtak napi 14 milligramm sáfránykivonatot, egyesek pedig placebót kaptak. A sáfrányt fogyasztó gyerekek harmada arról számolt be, hogy enyhültek a tünetei a placebót kapó gyerekeknél ez az arány csak 17 százalék volt.

Valószínű, hogy a fűszernövény általánosságban az idegrendszerre van jótékony hatással, ugyanis egyes kutatások az Alzheimer-kór, vagy az időskori látásromlással kapcsolatban is pozitív hatást mutattak ki a sáfrányfogyasztást illetően.

A sáfrány bibéjének fő hatóanyagai egyébként a karotinoidok, jellegzetes színét is ez adja, valamint a picrocrocin egyik származéka (safranal). Állatkísérletek során ezen hatóanyagok a daganatok terjedését is mérsékelték. Bizonyítást nyert az is, hogy a sáfrány jót tesz az érrendszernek és a vércukorszintet is csökkenti. Sőt, ha ez még nem lenne elég, a sáfrány gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is bír.

sáfrány

Visszatérve termesztésére, lazább, jól szellőző talajba érdemes vetni, és mint fentebb utaltunk rá, fényigénye nagy, ennek tudatában érdemes kiválasztani helyét. Magyarországon nyáron lehet ültetni hagymáját 10×10 cm-es rácsban, de ügyelni kell arra, hogy a betakarítás során a növényhez hozzáférjünk. Betakarításnál érdemes figyelni arra, hogy járásunkkal ne tömörítsük a talajt, hiszen mint említettük, a laza talajszerkezetet kedveli ez a növény. Szedni kesztyűben, a virágokat a tövüknél lecsípve lehet, majd csipesszel távolítják el a vörös bibéket. Ezután jöhet a szárítás, ami jól szellőző, enyhén meleg helyiségben ideális. A száradt bibék légmentes zárással évekig eltarthatók. Egy kg fűszerhez 300-400 ezer virág szükséges.

Ha valaki belevág, ültet, majd betakarít, hamar rájöhet, miért is annyira drága ez a fűszernövény.
Forrás: magyarmezogazdadag.hu / cosmosmagazine.com

Magazin ajánló: