0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Alig ismert a sárga gévagomba, pedig változatos módon elkészíthető

A sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) taplógomba, így nem a konyhai felhasználás juthat először eszünkbe.

 

Lombos fákat és azok elhalt részét károsítja a sárga gévagomba. Szereti a vizes élőhelyeken a fűzfát, a nyárfát, de sajnos kiskertekben a gyümölcsfákat sem kíméli. A megtámadott fa barnakorhadását idézi elő, és 2-3 év alatt végez is vele.

Tavasztól őszig találkozhatunk termőtestével, ami kezdetben dudoros élénksárga esetleg narancsos. Később ellaposodik, gyakran zsindelyszerűen több gombatest összenő. Színük kifakul, fehéres lesz. A sárga gévagomba kezdetben puha termőteste szívós, fás lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik.

Addig fogyasztható, amíg puha, lédús és a kés könnyen beleszalad. Leszedés után azonban hamar kiszárad.

Magas a C-vitamin és kálium tartalma, különböző gyógyhatásait is kimutatták. Ilyen a vörösvér-testek feloldódását (haemolysis), illetve a vörösvér-testek összetapadását (agglutinatio) gátló, immunmoduláns, vércukorszint-csökkentő és antioxidáns hatás.

Fagyasztva tartósítható. Íze kissé savanykás, ezt – ha nem kedveljük – felhasználás előtt tejbe áztatva elvehetjük. Nincs jellegzetes gombás íze, ezért olyanok számára is hasznos fehérjeforrás, akik nem igazán kedvelik a gombát.

Számos gasztronómiai felhasználása ismert. Készíthetjük húsokhoz, vagy éppen azok helyettesítéseként. Fontos, hogy felhasználásakor legalább 20 perces hőkezelést igényel!

Ha magunk szedünk erdei gombát, mindig mutassuk meg szakképzett gombavizsgálónak fogyasztás előtt.

Sárga gévagomba saláta recept

Gyorsan elkészül, csak győzzük kivárni, még összeérnek az ízek.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg sárga gévagomba
  • 1 cs. leveles salátakeverék
  • 3 db őszibarack (magvaváló)
  • 5-6 dkb dióbél

Az öntethez:

  • ½ db citrom leve
  • 3 ek. méz
  • 3 ek. növényi olaj
  • Só, örölt bors

Elkészítés:

  • A gombát tisztítás, darabolás után kevés olajon 20 percig pároljuk. Félretesszük hűlni.
  • A diót is megpirítjuk, és durvára vágjuk. Az őszibarackot hámozzuk, a gombához hasonló méretű kockákra vágjuk.
  • Az öntetet tálban összekeverjük, ízét ellenőrizzük, majd beleforgatjuk a salátát, a gombát, a barackot és megszórjuk a dióval.
  • Hűtőszekrényben 30-40 percig érleljük.
  • Jó étvágyat!

sárga gévagomba

Ez is érdekelheti:

Gombászás: menjünk biztosra!

Az erdei gombák bűvöletében

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: