FAO – A fenntartható agrárélelmezési rendszerekért
Csü-Tongjü, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) főigazgatójának véleménycikke
Az élelmezés, az egészségügy, a konfliktusok és a környezetvédelem terén jelentkező komplex problémák átfogó választ kívánnak. Vegyük példának a klímaválságot az emelkedő átlaghőmérséklettel, a változó csapadékeloszlással és a súlyosbodó éghajlati bizonytalansággal.
A Világbank becslése szerint, ha nem lépünk semmit, az aszályból és áradásból eredő gazdasági károk csak Közép-Ázsiában elérhetik évente a bruttó hazai termék 1,3 százalékát, míg a haszonnövények hozama akár 30 százalékkal is zsugorodhat 2050-ig, mintegy 5,1 millióval növelve a klímamenekültek számát. De Európa országai sincsenek biztonságban. Becslések szerint változtatás és alkalmazkodás nélkül több mint 400 000 munkahely szűnhet meg 2050-ig, míg a szélsőséges időjárás okozta károk akár 170 milliárd euróra is rúghatnak a század végére.
Bár az éhezés kevésbé jelent problémát térségünkben, jelentősen nőtt a túlsúlyos gyermekek és az elhízott felnőttek aránya. A tápláló ételek elérhetősége is hozzájárult ehhez, míg 2021-ben mintegy 25 millió ember nem engedhette meg magának az ugyanilyen étrendet.
Törekednünk kell a termelés javítására.
Ehhez a döntéshozóknak és az élelmiszer-értéklánc szereplőinek képessé kell válniuk a rövidtávú gazdasági nyereség helyett a fókuszt a megnövekedett ellenálló képességre, a fenntarthatóságra és a klímaváltozás hatásainak csökkentésére helyezni. A családi gazdaságok megújulásáért foglalkozni kell a nem hatékony farmstruktúrákkal, a vidék kiüresedésével és a töredezett földbirtokokkal.