A földi mandulának -más néven tigrisdió- nevével ellentétben semmi köze a csonthéjas gyümölcsökhöz, mivel egy fűféle tartalmas gumója. A legkülönfélébb étrendekbe is beilleszthető, a dióallergiások is bátran fogyaszthatják, mivel semmilyen rokonságban nem áll a diófélékkel.
A Cyperus esculentust már az ókori Egyiptomban is termesztették. Nem csak élelmiszerként fogyasztották, hanem gyógyszerként is alkalmazták. Vitaminokat (pl. E-, C-, B6- vitamin), ásványi anyagokat és nyomelemeket (pl. magnézium, kalcium, kálium, vas, cink), növényi hatóanyagokat és kiemelkedően sok rostot tartalmaz. Ez utóbbi összetevőnek pedig kiemelten fontos szerepet kell tulajdonítanunk, ha fontos számunkra egészségünk megőrzése.
A rostfogyasztás előnyös hatásai
Miközben a rostok áthaladnak az emésztőrendszeren, megkötik és kiürítik a szervezetből a méreganyagokat, a salakanyagokat és a koleszterinrészecskéket. Kordában tartják a vércukorszintünket, táplálékot biztosítanak a karcsúsító mikrobiótánknak, továbbá segítenek megelőzni egyes szív- és daganatos betegséget.
Különleges finomságokat készíthetünk belőle
A földi mandulával egészben vagy őrölve találkozhatunk. A teljes gumókból elsősorban italt szoktak készíteni -amivel rögvest megismerkedünk-, lisztjét pedig használhatjuk önmagában vagy keverhetünk belőle néhány evőkanállal megszokott ételeinkbe.
Földi mandula ital: áztassunk be egy csésze gumócskát, annyi vízbe, amennyi néhány centiméterrel ellepi, és lefedve tegyük hűtőszekrénybe 12-24 órára. Öntsük le az áztatóvizet és öblítsük át tiszta vízzel. Tegyük turmixgépbe két csésze vízzel, és dolgozzuk simára, majd folytassuk a turmixolást még két csésze vízzel. Szűrjük át sűrű szövésű anyagon, jól nyomkodjuk ki. Rendkívül gyorsan romlik, ezért a legjobb azonnal elfogyasztani, illetve felhasználni.
Akinek magasabb az édesküszöbe, édesítheti datolyával vagy valamilyen más sziruppal, ízesíthető csipetnyi vaníliával, fahéjjal. Állás közben a keményítőszemcsék pillanatok alatt leülepednek, ezért fogyasztás előtt ajánlott felrázni vagy felkeverni.