0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Tigrisdió: finom, tápláló és még a bélflóránk is imádja

A földimandula, azaz tigrisdió hazánkban is könnyen termeszthető növény, egészséges és finom ételek alapanyaga, mégis szinte ismeretlen volt eddig.

A földi mandulának -más néven tigrisdió- nevével ellentétben semmi köze a csonthéjas gyümölcsökhöz, mivel egy fűféle tartalmas gumója. A legkülönfélébb étrendekbe is beilleszthető, a dióallergiások is bátran fogyaszthatják, mivel  semmilyen rokonságban nem áll a diófélékkel.

Érdemes megismernünk ezt a furcsa jövevényt, többek között azért, mert könnyen termeszthető, egészséges és nagyon finom.

A Cyperus esculentust már az ókori Egyiptomban is termesztették. Nem csak élelmiszerként fogyasztották, hanem gyógyszerként is alkalmazták. Vitaminokat (pl. E-, C-, B6- vitamin), ásványi anyagokat és nyomelemeket (pl. magnézium, kalcium, kálium, vas, cink), növényi hatóanyagokat és kiemelkedően sok rostot tartalmaz. Ez utóbbi összetevőnek pedig kiemelten fontos szerepet kell tulajdonítanunk, ha fontos számunkra egészségünk megőrzése.

A rostfogyasztás előnyös hatásai

Miközben a rostok áthaladnak az emésztőrendszeren, megkötik és kiürítik a szervezetből a méreganyagokat, a salakanyagokat és a koleszterinrészecskéket. Kordában tartják a vércukorszintünket, táplálékot biztosítanak a karcsúsító mikrobiótánknak, továbbá segítenek megelőzni egyes szív- és daganatos betegséget.

Ha elegendő rostot fogyasztunk, huzamosabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak, ezáltal kevesebbet eszünk. Ez jót fog tenni az alakunknak, illetve segít elérni a célként kitűzött ideális testtömeget.

Különleges finomságokat készíthetünk belőle

A földi mandulával egészben vagy őrölve találkozhatunk. A teljes gumókból elsősorban italt szoktak készíteni -amivel rögvest megismerkedünk-, lisztjét pedig használhatjuk önmagában vagy keverhetünk belőle néhány evőkanállal megszokott ételeinkbe.

Földi mandula ital: áztassunk be egy csésze gumócskát, annyi vízbe, amennyi néhány centiméterrel ellepi, és lefedve tegyük hűtőszekrénybe 12-24 órára. Öntsük le az áztatóvizet és öblítsük át tiszta vízzel. Tegyük turmixgépbe két csésze vízzel, és dolgozzuk simára, majd folytassuk a turmixolást még két csésze vízzel. Szűrjük át sűrű szövésű anyagon, jól nyomkodjuk ki. Rendkívül gyorsan romlik, ezért a legjobb azonnal elfogyasztani, illetve felhasználni.

Kellemesen édes, még kakaónak is elkészíthető édesítés nélkül.

Akinek magasabb az édesküszöbe, édesítheti datolyával vagy valamilyen más sziruppal, ízesíthető csipetnyi vaníliával, fahéjjal. Állás közben a keményítőszemcsék pillanatok alatt leülepednek, ezért fogyasztás előtt ajánlott felrázni vagy felkeverni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: