0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Fenntartható megoldások az élelmezési rendszerek működésének biztosítására

Magyarország elkötelezett az agrár-digitalizáció mellett, mely elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben.

Az innováció és a digitalizáció segítségül hívásával csökkenthetjük a termelés kockázatát, miközben növeljük a hatékonyságot és a versenyképességet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO 34. Európai Regionális Konferenciáján.

A kétévente tartott konferencia a világélelmezési szervezet legfontosabb fóruma, melyen európai agrárminiszterek és más magas rangú kormányzati képviselők vesznek részt, hogy megvitassák az aktuális mezőgazdasági és élelmezésügyi kérdéseket.

Beszédében a miniszter kiemelte, alapvető jelentősége van, hogy a mezőgazdaság és az élelmezési rendszerek alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz.

A szélsőséges időjárási viszonyok negatív következményei megelőzhetőek az öntözéses gazdálkodás fejlesztése útján. A magyar szabályozás a felszíni vízből való öntözést részesíti előnyben, ezzel is csökkentve a felszín alatti vízkészletek túlzott igénybevételét.

A magyar kormány természetes vízmegtartó intézkedéseket dolgozott ki, hogy a földhasználatot és a termesztett növényeket a helyi környezeti feltételekhez igazítsák. Egyúttal kiemelt hangsúlyt fektet a talajok minőségének javítására, mivel a jó talajállapot javítja a termőterületek szárazságtűrését.

A tárcavezető felhívta a figyelmet az élelmezési rendszerek fontosságára is. Hangsúlyozta: az élelmiszer-ellátási lánc minden szintjén csökkenteni kell az élelmiszerhulladék mennyiségét. A 2024. második félévi magyar EU elnökség során is kiemelten foglalkozik hazánk a témakörrel, hiszen 2024 őszén a FAO Regionális Irodájával közösen nemzetközi konferenciát szervezünk. Fontos cél az EU és nem EU országok közötti együttműködés elősegítése és a jó gyakorlatok bemutatása – fűzte hozzá a miniszter.

 

Forrás: Agrárminisztérium

Magazin ajánló: