0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Ötszáz éves a malom

Kettős jubileumot ünnepel idén a Zala-Cereália Kft. Egyrészt, hogy „székhelyüket”, a tüskeszentpéteri malmot kereken ötszáz éve említette először írásos forrás. A létesítmény üzemeltetését pedig pontosan harminc esztendeje vette át a cég.

Az évfordulókat komoly beruházások is „kísérik”.

Régre tekint vissza a malom története, első írásos említése öt évszázaddal ezelőttről, 1524-ből származik, tudtuk meg Király Lászlótól, a cég ügyvezetőjétől.

– A Zala folyó vize már akkor malomkereket forgatott itt, ahol ma lisztet állítunk elő. 1889-ben emelték a ma is álló háromemeletes malomépületet, majd az 1900-as évek elején a ma is tárolásra használt betonsilót.

De ha nagyobbat ugrunk az időben, akkor láthatjuk, hogy 1994 is fontos dátum, ekkor történt ugyanis a privatizáció, az évtől működteti a tüskeszentpéteri malmot és a takarmánykeverő üzemet a Zala-Cereália Kft.

Kiss Imre és Király László a jubileumi ünnepségen
Kiss Imre és Király László a jubileumi ünnepségen

A jubileumokra nemrég partnertalálkozóval és bensőséges dolgozói ünnepséggel emlékeztek.

– Partnertalálkozón köszöntük meg azokat az együttműködéseket, melyek egyaránt eredményesek számukra és számunkra is – tette hozzá. – A dolgozóinkat és családjukat közös ünneplésre hívtuk a zalaszentgróti Városi Művelődési Központba. A jubileumi programot nagy szeretettel szervezte Kiss Imre, aki a kezdettől, tizenhét éven át vezette, irányította a Zala-Cereália Kft-t. Jó hangulatban telt a rendezvény, melyen felidéztük a harminc esztendő legemlékezetesebb pillanatait is.

A Zala-Cereália Kft. fő tevékenységi köre az őrlés és takarmánygyártás. Körülbelül ötvenkilométeres körzetből, de leginkább Zala vármegyéből vásárolják fel a búzát és a kukoricát, amit az utolsó szemig feldolgoznak, hasznosítanak.

A tüskeszentpéteri malom
A tüskeszentpéteri malom

– Öröm kimondani, hogy a társaságunk hagyományosan jól prosperáló cég. A Zala vármegyei vállalatok között árbevétel tekintetében az első tíz között található, ez pedig szép eredmény – tette hozzá.

– A folyamatos minőségi munkavégzés mellett jelentős beruházások zajlanak jelenleg. Az egyik a takarmánykeverő üzemünk bővítése, ahol a munkálatok befejezését követően akár az eddigi mennyiség dupláját, mintegy százezer tonna takarmányt is előállíthatunk évente.

A másik fejlesztés Zalavégen zajlik, ahol zöldmezős beruházásként 14 ezer négyzetméteres baromfitelepet építünk fel. Mindkét helyen még idén befejeződnek a munkák, és talán nem kell mondanom, hogy mekkora változást, előrelépést jelent mindez a számunkra, a cégünk jövője érdekében. Hozzá kell tennem, hogy ezek a beruházások igazán akkor nyerik el értelmüket, ha a cégben olyan emberek dolgoznak, akik szívvel-lélekkel végzik a munkájukat és tudják támogatni a fejlesztéseket a tudásukkal, szakértelmükkel. Örömmel és egyben köszönettel mondhatom, hogy a kollektíva nálunk ilyen, hosszú évek, évtizedek óta, és bebizonyosodott az is, hogy tartósan számíthatunk a dolgozóink munkájára. Biztos vagyok benne, hogy így lesz ez a jövőben is. Az ünnepségünkön köszöntöttük, jutalmaztuk azokat a kollégáinkat, akik 5-30 éve vagy még régebb óta dolgoznak a cégnél. Itt kell megjegyeznem, hogy az említett beruházás és fejlesztés létszámnöveléssel is jár, ennek előkészítése jelenleg zajlik a cégnél. Ma a Zala-Cereália Kft. száz főt alkalmaz, a társcégekben harmincöten dolgoznak.

A Zala-Cereália Kft. legfőbb és legismertebb terméke természetesen a tüskeszentpéteri liszt. Bizonyára sokaknak ismerősen cseng anyáink, nagyanyáink – a csomagoláson is feltüntetett – mondata: Hozz a boltból tüskeszentpéterit!

Mert nagyon sokan vannak, akik vallják, ez a liszt kell ahhoz, hogy jó vagy inkább legjobb legyen a piskóta, a sütemény, sok esetben az otthon sütött kenyér.

– A BL55-ös finomliszt a legkeresettebb termékünk, ezt használják a háziasszonyok. Nagyon ismert a réteslisztünk is. Ezeken kívül van búzadaránk, teljes kiőrlésű lisztünk, Graham-, valamint rozslisztünk – de természetesen ez utóbbiak kisebb értékesítési szegmenst képviselnek. Van egy olyan jó híre a tüskeszentpéteri lisztnek, ami a háziasszonyok számára kedves, ezért ezen a piacon stabilan fent tudunk maradni, másrészt a pékségeknek is egyre inkább fontos a minőség. Minőségbiztosítási és nyomon követhetőségi rendszert is működtetünk – mondta el az igazgató.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: