0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Fenntartható otthoni kert – ezekre kell figyelni

A permakultúra, azaz a természet működéséhez hasonló emberi felhasználású területek kialakítása nem olyan bonyolult, mint amennyire elsőre hinnénk, mégis teljesen környezetbarát és jövőtudatos.

Szerző: Bodnár Petra

A kertünk ökoszisztémává alakításának lényege, hogy végeredményként minél kevesebb külső beavatkozást igényeljen a növények gondozása, tehát érvényesüljenek azok a folyamatok, melyek az ember nélküli természetben is. Ennek eléréséhez többlépéses művelet szükséges, mely folyamat a kert megfigyelésével kezdődik.

kert
Illusztráció

Hogyan lássunk hozzá?

Első lépésként alaposan tanulmányozzuk a napfény és a víz dinamikáját kertünkben – az éghajlat, talajtípus, és napsugárzás felmérésével -, hiszen ezek az erőforrások azok, melyekkel anyagi költségek nélkül is tudunk gazdálkodni.

Az esővíz begyűjtése, majd csepegtető öntözésre való felhasználása már nagy előrelépés abban, hogy különböző mesterséges rendszerektől független kertünk legyen. Egy másik fontos és értékes anyag a komposzt, melyet növényi és konyhai hulladékok gyűjtésével a természet és kertünk javára fordíthatunk.

A megfelelő növények kiválasztása szintén kulcsfontosságú az ellenálló és évről évre megújuló kert érdekében. Alapvetően mindig az élőhelyen őshonos, a kert körülményeihez alkalmazkodó fajokat ültessünk, melyek esetében az évelő és az önmagát szaporító egynyári növények kerüljenek hangsúlyba. Ne feledkezzünk meg a kertünknek hasznos rovarokról sem, melyek megjelenését mi is elősegíthetjük.

A színekben pompázó és teljes mértékben fenntartható permakultúrás kert kialakítása ezekkel a lépésekkel kezdhető el, az időközben szükséges kis módosításokkal, fejlesztésekkel pedig a tökéletességig fejleszthető.

A folyamatnak köszönhetően nemcsak, hogy megismerjük kertünk működését, hanem minden apró változtatással közelebb hozzuk a természet harmóniáját is.

Ez is érdekelheti:

A permakultúrás gazdaság felépítése

Gombászás: Menjünk biztosra!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: