0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 20.

Erdélyi tarka pulyka a baromfiudvarban

Az erdélyi egy parlagi fajta, fekete-fehér alapszínben, amely küllemében elkülönül mind a réz-, mind a bronzpulykától.

És akkor jött a pulyka

Akinek a baromfitartás a szívügye, az nem sokáig bírja, hogy csak egyféle szaladgáljon a portáján. Andrással is így volt ez, de az eddigiekhez képest meglepő fordulattal nem valamely újabb tyúkfajta lett a választottja. Az új faj, ami tavaly az udvarba költözött, egy kevéssé ismert, bár nagyon régi pulykafajta, amelyet nemrégiben mentettek meg a kipusztulástól: az erdélyi tarka pulyka.

Hogy miért? Egyszerűen, mert tetszett, mert új, mert nagyon más.

Gödöllőről szeretett volna beszerezni belőlük, ahol még az állomány felszaporítása zajlott, így nem nagyon adtak ki tojást. András ezt nem hagyta annyiban, folyton-folyvást „a nyakukra járt”, így végül ígéretet kapott 10 tenyésztojásra (természetesen ehhez az is kellett, hogy ismerjék és elismerjék eddigi munkásságát a baromfitenyésztés terén, így tudták, hogy a ritka tojások nem mennek veszendőbe). Persze mégsem ment minden zökkenőmentesen, mert amikor bejelentkezetett a tojásokért, azt a választ kapta, hogy sajnos nagyon kevés tojás lett, így nem adhatnak ki belőle. Aki várt már egy nagyon áhított állatra, az el tudja képzelni, milyen érzés lehet az utolsó pillanatban ezt hallani. Végül szerencséje lett, pont az ismertsége miatt mégis kapott 10 napospipét. A pipék azóta felnőttek, végül 3 tojó, 3 kakas maradt fenn a rostán, ezek lesznek a tenyészprogram alapító állatai.

A végső létszám olyan 10-12 darabos állomány lesz a tervek szerint.
erdélyi tarka pulyka
Az állomány a kifutón szedeget egész nap

Az erdélyi tarka húsminősége

András szerint fontos, hogy a régi, bevált fajtákat tartsuk háztájiban, egyrészt azok már bizonyítottak ezen a területen, másrészt a minőségi élelmiszer otthoni előállítása manapság egyre fontosabb szempont. Aki teheti és van helye, kapacitása, az tartson háznál baromfit, műveljen kiskertet!

Az erdélyi tarka pulyka a minőségi hús előállítására különösen alkalmas, András, aki szakmája szerint szakács, első kézből tud beszámolni erről.

Ő 6-8 hónaposan vágta a selejtezett pulykákat (lehetett volna előbb is, de nyilván meg akarta várni, hogy melyik milyen küllemű lesz), és megállapítása szerint ízletes, puha rostú, igen jó minőségű húst adtak az állatok. A hússzín vöröses, ízletes, jól elkészítve kiváló alapanyag. A fajta méretéből adódóan is a háztájiba kívánkozik: kisebb termetű, a tojó 3–5 kg, a kakas 7–10 kg, egy pulyka 16 hetesen vágva pont elég egy családnak. Ahhoz, hogy gyakrabban fogyasszanak az emberek pulykahúst, ne csak a karácsonyi családi összejöveteleknél, az is kell, hogy ne óriási állatok legyenek az udvarban, amelyek túl nagyok egy vasárnapi ebédhez, és a család napokig eszi.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: