0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 17.

Kéz a kézben a fenntarthatóság és a hatékonyság

Azt már megszoktuk, hogy háztartásigép-vásárlás alkalmával számos információt tartalmazó energiacímkét találunk az eszközökön. Lassan azt is meg kell szoknunk, hogy ugyanilyen információk jelennek meg az élelmiszereken is,...

Márkus Richárd ismertetett egy modellszámítást is az AKI Agrárközgazdasági Intézet munkatársaival közösen végzett vizsgálat eredményei közül. Egy 480 tejelő tehenet és szaporulatát tartó gazdaságban a tejzsírral és tejfehérjével korri­gált tejre (FPCM) kifejezett környezeti hatás 1,80 kilogramm CO2-egyenérték volt. Ennél alacsonyabb kibocsátást modelleztek a Bovaer® (3-NOP-hatóanyagtartalom) takar­mánykiegészítő használatakor.

A szarvasmarhák emésztésből származó metánkibocsátása a 3-NOP-hatóanyagnak tulajdoníthatóan 28 százalékkal lesz kevesebb, ami szén-dioxid-egyenértékben kifejezve 8,5 százalékos csökkenést jelenthet.

A trágyakezelési rendszerek hatására is kiterjedő vizsgálataikkal megállapították továbbá, hogyha három hónap helyett egy hónapon belül juttatják ki a trágyát a telepről, akkor 12 százalékkal csökkenthető lenne a tehenészetben a tejzsírral és tejfehérjével korrigált tejre vetített szén-dioxid-egyenértékben kifejezett kibocsátás.

bovaer tehén takarmányozás ühg

– Nem ördögtől való tehát ez a fenntarthatósági téma – hangsúlyozta az előadó, hogy bár ez egy új kihívásokkal teli út, de az élelmiszeripar és a kereskedelem nyomására valószínűleg mindenkinek rá kell lépnie. Aki ezt megteszi, a többiekhez képest versenyképesebbé válik a piacon. – Jól felfogott saját érdekünkben és a jogszabályok által előírt elvárások mellett a jövőben arra is számítani kell, hogy a fenntarthatósági kritériumok a hitel­intézetek portfóliójában is megjelenik, a tőzsdén jegyzett cégeknél pedig már ma is elvárt az ESG-riport – mondta végül Márkus Richárd.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: