0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Precíziós hagymatermesztés

A szigorodó környezetvédelmi előírások és a fokozódó munkaerőhiány következtében mindinkább ráterelődik a figyelem a kevesebb növényvédő szer alkalmazását, illetve a kézi munkák kiváltását lehetővé tevő termesztési és növényvédelmi technológiákra.
Lécz István
Lécz István: Minél nagyobb a gyom,
annál nehezebb a védekezés

Az UV-sugárzás elengedhetetlen ahhoz, hogy a Kabuki kifejtse a hatását. Sőt, minél magasabb az UV, annál erősebb a hatás, mivel a készítmény az UV, a hagymalevél viaszréteg-vastagsága és a hőmérséklet hármasában dolgozik, hívta fel a figyelmet Lécz István, a Sumi Agro Hungary Kft. területi képviselője. Amint megjelenik az első valódi levél, már kijuttatható, de minél nagyobb a gyomnövény, annál nehezebben irtható. A kezelést két-három csapadékmentes napot követően szabad elvégezni, hogy azalatt újból megerősödhessen a vöröshagyma levelén a védő viaszréteg. Csak ép, egészséges levélzetű hagymát szabad kezelni.

A készítményt 25 °C feletti hőmérsékleten a fokozott fitotoxicitási veszély miatt tilos kijuttatni.
Bodó Péter
Bodó Péter: A növényvédelem
alapeleme a gyomirtás

Bodó Péter, a Certis Belchim régió­vezetője a Lentagran kontakt hatású gyomirtó szer kapcsán elmondta, hogy a növények zöld részein keresztül szívódik fel, s elsősorban a 2-4 levél fejlettségű egyéves kétszikűek ellen hatásos. A permetezést követően azonnal gátolja a fotoszintézist, a gyomnövények látványos hervadásnak indulnak. A levelek a szélektől kezdődően beszáradnak, így a gyomnövény hamarosan elpusztul. A piridát hatóanyag zsíroldékonyságának köszönhetően nagyon gyorsan behatol a kutikulába, így a permetezés után rövid idővel érkező csapadék nem rontja a szer hatását. Ugyanakkor csapadékos időjárás esetén a kezelést két-három száraz napot követően végezzük, hogy a vöröshagyma levelén a védő viaszréteg újból megerősödhessen.

gyomirtás
Hagymában a gyomirtás elkerülhetetlen technológiai elem
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: