0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Günzer: egy újító villányi borász

A villányi Günzer Tamás hosszú utat járt be, mire borral kezdett foglalkozni, munkáját minősíti, hogy 2023-ban elnyerte az Év Bortermelője díjat. A léc magas, de ez a Günzer családot soha nem riasztotta, és Tamás mögött már ott áll fia, Roland.

Vallják, a generációváltás ma nemcsak lehetőség, hanem elkerülhetetlen kötelesség, hogy vállalkozásuk tovább éljen.

– A fiam fiatalon, 18 éves kora óta már a cégünket erősíti. Nagy öröm számomra, hogy amint elvégezte az iskoláját, rögtön beállt a pincészetbe. Nagy fejest ugrott mindjárt a legelején, mert pont abban az évben az előző főborászom családi okok miatt fölmondott. Akkor föltettem neki a kérdést, hogy vállalja, megpróbálja-e, vagy vegyünk föl egy másik főborászt, és mellette betanul. Azt mondta, apám, megpróbálom. Nagyon jó döntés volt, idén már a tizedik szürete lesz, amit ő fog lebonyolítani – mesélte Tamás, aki elégedett fia teljesítményével, és – mint mondja –, hihetetlen erőt, energiát ad számára, hogy egy közvetlen családtagja erősíti a vállalkozásukat.

Günzer Tamás határozott elképzeléssel építette fel a vállalkozását, s alkotta meg sajátos stílusát. Nem könnyű utat jelölt ki a fiának.

Mint mondja, közösek a borokról alkotott gondolataik, sőt, már azt tapasztalja, hogy egyre jobban Roland stílusa érvényesül, ami – nem titok –, megegyezik az övével.

– Hasonlóan látjuk, hasonlóan gondoljuk mind a ketten, oda kell figyelni a divat változásaira. Ha könnyű borra van szükség, akkor olyat kell készíteni, ha illatosra, akkor illatosat, ha pedig több fehérborra van igény, akkor igenis több fehérbort kell az asztalra tenni. Mindent közösen megbeszélünk, és szükség szerint lereagáljuk – hívta fel a figyelmet Tamás a rugalmasság fontosságára.Günzer család

Egy borásznak az a feladata, hogy a lehetőségekből kihozza a maximumot. Lehet divatokat követni, de szükségeltetik hozzá a megfelelő alapanyag.

– A szüret időpontját édesapám szokta eldönteni. Én onnantól vagyok felelős, hogy fogadom a szőlőt, és egészen a palackozásig én gondoskodok róla, hogy a bor fogyasztható legyen. Jó szőlőből lehet rossz bort készíteni, de rossz alapanyagból jót elég nehéz – szögezte le Günzer Roland. Korszerű üzemben kapott lehetőséget, hogy megmutassa tudását, s igyekszik ki is használni. A borászatban nincsenek kőbe vésett szabályok, dinamikus változás jellemzi, folyamatos igazodás az évjárathoz, a fogyasztói szokásokhoz.

Mivel családi vállalkozásról van szó, minden reggel megbeszélik a feladatokat, mit kell aznap elvégezni. Tamás megbízik a fiában, ha fejtés, szűrés vagy palackozás történik, attól kezdve megszűnik a felügyelet. A szőlő alapanyag előállítása, az ültetvény éves művelése Tamásra hárul, míg a borok végső kialakítása Rolandé. Ugyan vannak bizonyos átfedések, de így lett a munka felosztva.

– A kezdetektől illatmániás borásznak érzem magamat. Egy palackban, amikor kibontjuk, először az illatát keressük. Ha ez szép és kedves, szerintem már 95 százalékos a győzelem.
Forrás: Borászati Füzetek

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: