– Rendszeresen kóstolom más borvidékek, más termelők borait, különben nem tudom felmérni, hol tart az enyém a világhoz képest, hogy történt-e valami előrelépés az újításaim során – hívta fel a figyelmet a fiatal borász.
– osztotta meg Günzer Tamás. Beszélgetésünk során is kiérződik az a harmónia, ami kiépült köztük, kitűnik, hogy néhány szóból is megértik egymást.
– Azt látom, hogy jelen pillanatban trendik lettek a pezsgők. Piaci oldalról lehetséges megoldásnak tartom, hogy egy klasszikus vörös, illetve egy barrique vagy reduktív Chardonnay helyett egy nagyon jó pezsgőt tudnánk letenni az asztalra, illetve az illatos fehérek még az a terület, aminek vonalán el tudnám képzelni a jövőt. Akárhogy is nézzük, hiába dolgozunk Villányban, és hiába szól Villány a vörösborról, ha bejön hozzánk egy borfogyasztó, valószínűleg fehérborral fogja kezdeni a sort – fogalmazta meg tapasztalatait az ifjú szakember.
– Az a tapasztalom, hogy egyre magasabbak a várható alkoholok, és lassan már nem lesz olyan élesztő, ami az összes cukrot ki tudná erjeszteni etil-alkohollá. Valószínűleg korábbra kell tervezni a szüretek időpontjait – magyarázta –, mindez válasz a klímaváltozás okozta kihívásokra. Ugyanakkor azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy megjelenne egy természetes, maradék cukorral rendelkező vörösborral. Bár amíg van élesztő, ami kierjeszti a mustból az összes cukrot, addig azt az utat fogják járni. günzer
Günzer Roland alapvetően kísérletező típus, de ha van egy jól bevált receptje, amit szívesen fogyasztanak, akkor inkább kitart mellette.
Ha a fahordós érlelésű boraik területén szeretnének fejlődni, akkor valószínűleg pincét is kellene vásárolniuk. Most a pincéjük a hordók tekintetében maximumra van járatva.