0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Csakis friss gyümölccsel

Mottónk, hogy mindig friss gyümölccsel érkezünk a piacra, és kivétel nélkül olyan minőséget kínálunk, ami a lehető legjobb – mondja Farkas Tibor, aki Esztergályhorvátiban termel gyümölcsöket, elsősorban őszibarackot és szamócát.

– Mi nem készítünk lekvárt sem az őszibarackból, sem a szamócából. A mottónk, hogy mindig friss gyümölccsel érkezünk a piacra, és kivétel nélkül olyan minőséget kínálunk, ami a lehető legjobb. Nincs például éretlen szamóca a standunkon, csak olyan, ami azonnal fogyasztható és ízletes. Úgy gondolom, ez is az oka, hogy jól tudjuk értékesíteni.

Mindig elfogy, amit viszünk.

S ha egy picit kitérünk a magyar és külföldi eper kérdésére is, akkor elmondhatom, hogy a hazai mindig jobban fogy. Ez a tapasztalat. Hozzák a gyümölcsöt Spanyolországból, Görögországból, meg még számos más helyről, de azért mindenki tudja, hogy melyik az igazi. Van összehasonlítási alapunk is. Nem messze tőlünk, a piacon van egy árus, aki görög epret kínál a vásárlóknak háromezer forintért kilóját. Mi négyezerért adunk ugyanekkora mennyiséget, ennek ellenére az övé nem nagyon fogy, a miénk pedig igen. Az emberek tudják, hogy a magyar az magyar, különbséget tudnak tenni az árral kapcsolatosan is.

Tudjuk, hogy a magyar szamócát még drágábban is eladjuk a piacon.

Ugyanez a helyzet a nagy áruházláncoknál is. Ha olcsóbbak is az árak, sokan döntenek úgy, hogy a ki tudja honnan származó, milyen szerekkel kezelt gyümölcs helyett keresnek olyan helyet, olyan árust, akitől hazait, és persze finomabbat lehet vásárolni. Megjegyzem, ha drága is a szamóca, nem a leggazdagabbak vásárolják. Akiknek kevesebb a pénzük, azok maximum nem vesznek sokat, inkább kevesebbet, de azt mondják: amit esznek az legyen igazi és finom. Elárulom, sok a visszajáró vásárló, ez pedig számunkra beszédes dolog, sokat jelent. Egy kicsit vissza kell tekintenem a múltra. Amikor palántával foglalkoztunk, akkor is fontos volt, hogy minőséget állítsunk elő. Érdekes volt, hogy Kecskemétről – a palánták hazájából – rendszeresen érkeztek vásárlók. Tudták, hogy mi nem szedett-vedett magokat használunk, hanem a legjobbakat vetjük el. Ugyanez a helyzet a szamócával is,

a minőség mindenek feletti tényező.
Farkas Tibor szamócája
A hazai szamóca veri a külföldit
Azért, hogy a szamóca valóban minőségi legyen, nagyon sokat kell tenni és dolgozni. Az ültetvény állandó felügyelete a minimum.

– Az időjárás, ahogy már említettem, nem éppen kedvezően alakul. Évek óta okoz bajokat, amik esetünkben visszafordíthatatlanok. Vegyük csak az idei esztendőt: március végén a hőmérséklet meghaladta a 31 Celsius-fokot, április közepén pedig jöttek a fagyok, meg a hűvös idő. Mi pedig ott álltunk a virágzó ültetvénnyel, és kis szamócákat tömegével tartalmazó növényekkel, tanakodva, hogy vajon mi történik, kedvez-e nekünk a szerencse. Van még egy másik, meglehetősen nagy probléma. Ez a vegyszerek kérdése. Számos vegyszert kivontak a forgalomból az elmúlt években, a megszokottakat, azokat, amelyek beváltak, már nem használhatjuk.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: