0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Forró beton? Segítenek a fák: az árnyékolás tudománya

Nyári melegben felüdülés egy nagy fa árnyékában megpihenni. Ilyenkor vehető észre igazán, hogy milyen nagy hatással vannak a növények a komfortérzetünkre. Hőmérséklet, hőérzet – fák és árnyék…

forró, NapEgy forró nyári napon a beton akár 65 °C-ra is felmelegedhet és egy betonozott részen, tűző napon, valamint egy árnyas parkban akár 20 °C is lehet a hőmérséklet különbsége.

Az erdő levegője akár 4-8 °C fokkal is hűvösebb lehet, mint a városé.

A magasra hagyott és az alacsonyra kaszált fű körül a hőmérsékletben akár 5 fokos különbség is lehet, a magasan hagyott közelében ennyivel van hűvösebb.

Növényből mennyiség kell

Az egy növényekkel dúsan beültetett kertnek számos előnye van, melyek az egészségünkre és a környezetre egyaránt jótékony hatással lehetnek.

Az egyik legfontosabb előnye a növényekkel gazdagon beültetett kertnek az, hogy a növények levegőtisztító és port megkötő hatással bírnak. A növények fotoszintézisük során oxigént termelnek, ami igen fontos számunkra, de az sem elhanyagolandó, hogy életfolyamataik során számunkra káros anyagokat is képesek a légkörből megkötni.

Egy fás-bokros kertben általában magasabb a páratartalom, mint egy lebetonozott udvaron. A növények vizet párologtatnak el, ami növeli a környezet páratartalmát. Emellett a növények árnyékot is adnak, ami csökkenti a talaj kiszáradását és segít megőrizni a nedvességet, szintén hozzájárulva a levegő magasabb páratartalmának a kialakulásához.

A növények tehát hatékonyan és pozitívan befolyásolják a levegő minőségét és hőmérsékletét, ám ehhez egy-két növény nem elég. Épp ezért nem túl előnyös, amikor egy helyi hatóság egy fa kivágása esetén 1-3 fa elültetését írja elő, hiszen egy kivágott nagyméretű fa kedvező hatását 2-3 kisméretű, frissen elültetett fa nem tudja pótolni, csak sok év múlva…

Egyre több a hőhullám, a forró nap

A városokban a házak, és a nagy arányú térkövezett betonfelület miatt éjszaka sem tud igazán lehűlni a levegő. Ezért is gyakoribbak a hőhullámok, amikről akkor beszélünk, ha az átlagos hőmérséklet több napon át meghaladja a huszonöt fokot, ehhez pedig nappal tartósan harminc fok feletti hőmérséklet szükséges. Míg száz éve egy-egy nyáron 2-3 ilyen hőhullám volt, napjainkban ez akár a 20-at is meghaladhatja.

Az erdők fái a talajban levő víz egy részét elpárologtatják, és visszajuttatják a levegőbe. Ezzel javítják a levegő minőségét, csökkentik annak hőmérsékletét, továbbá fenntartják a globális vízkörforgás folyamatát. A lombos erdők nyáron hatékonyan csökkentik a hőmérsékletet, ami különösen városi környezetben lényeges. A növényekből származó párás, emiatt nehezebb levegő folyamatosan cserélődik a felmelegedett légrétegekkel, és így légmozgást eredményez. A légmozgás azaz a szél nemcsak hűt, hanem megtisztítja a portól és egyéb szennyeződésektől a levegőt. Ezért lenne nagy szerepe a minél nagyobb méretű városi zöldfelületeknek az emberek egészséges környezete és komfortérzete szempontjából.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu