0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 9.

Egyre nagyobb érték az árnyék

A MATE Georgikon Campus Kertészettudományi Intézetének telephelyén tartott egynyári szakmai nap előadásai után közös sétára hívták a résztvevőket Keszthely belvárosába.

A megtekintett virágágyi kiültetések értékelése kapcsán a közterület- és zöldfelület-fenntartásról is szó esett.

Laczkó Mária, a keszthelyi VÜZ Kft. ügyvezetője

A szakmai nap előadásairól a Kertészet és Szőlészet 35. számában már tudósítottunk Az egynyári-nemesítés új irányai címmel, most a közös szakmai sétán hallottakat összegezzük. A sétát a keszthelyi VÜZ Kft. ügyvezetője, Laczkó Mária vezette.

Ismertette, hogy európai uniós támogatás segítségével valósítják meg a Keszthely Zöld Város fejlesztési programot, ami a városi belterület állapotának alakítását, a rendezett városképi környezet megteremtését és a zöldterületek bővítését egyaránt tartalmazza. A város nagy kiterjedésű zöldterületi hálózattal rendelkezik, csak a VÜZ Kft. által fenntartott, kaszált és művelt terület egymillió négyzetméter (bizonyos területeket más vállalkozások tartanak fenn). Ismertetőjében a szakember sorra vette a kiemelt jelentőségű helyszíneket.

Történelmi helyszínek

Keszthely két védett fasorral büszkélkedik. A Fenyves-allé hat kilométer hosszú, feketefenyőből (Pinus nigra) ültetett fasor. II. Festetics Tasziló 1894-ben telepítette, egykor kocsikázó-lovagló útként szolgált. A Keszthelyre bevezető utat szegélyezi a három kilométer hosszú, fehér vadgesztenyéből (Aesculus hippocastanum) ültetett kettős fasor, amelynek 80%-a ma is ép, egy része a közútfenntartóhoz, másik az önkormányzathoz tartozik. A gesztenyefák növényvédelmével kapcsolatban az ügyvezető a környezeti ártalmak (légszárazság, talajszárazság, kipufogógáz) miatti levélszélbarnulást nagyobb problémának tartotta a városban, mint az aknázómoly kártételét.

A Fő tér fejlesztése a zöld város program egyik eleme. Szem előtt tartják a virágágyak méretének optimalizálását, és alacsony fenntartási igényű, kevésbé érzékeny fajokat, fajtákat választanak

A fehér vadgesztenyéket az elődök hússzínű vadgesztenyével pótolták, melynek habitusa, mérete jelentősen eltér az eredeti fasortól, meggondolandó a használata. Ellenben a Sopron utcában található, harminc éve hússzínű vadgesztenyéből (Aesculus carnea Briotii) telepített fasor élete teljében van, egészséges és gyönyörű.

Az idei kánikula is rámutatott, hogy környezettűrő fafajok ültetésénél, ilyen fasorok létesítésénél aligha van nagyobb érték, amit egy „kertész” adhat a város lakóinak, hangsúlyozta Laczkó Mária. Az idős fák ápolását nem szabad elhanyagolni még akkor sem, ha az sokba kerül és nehéz feladat.
Faárnyékban elhelyezkedő virágágyak tervezésekor a terület benapozottságát veszik figyelembe

 

A Festetics család tevékenységéből származó örökség ma is rangot ad Keszthelynek, meghatározója a város arculatának. A kiemelt jelentőségű parkok közt a kastélyparkot, a Helikon- és Erzsébet-ligetet említette a szakember.

A kastélykertben lombhullató és örökzöld fajok közül több őshonos növényfaj található. Legidősebb egyedei a csaknem ötszáz éves kocsányos tölgy (Quercus robur), melynek már csak a törzse látható, és a kétszáz éves páfrányfenyő (Ginkgo biloba). A Helikon-liget kilenchektáros összefüggő parkja a belvárosból a Balaton-partra vezető, árnyas fák alatt bejárható sétány. Fejlesztése fontos része a zöld város programnak. A Georgikon Majormúzeum belső udvarán kialakított élménygazdaságban régi szőlő- és gyümölcsfajtákkal, konyhakerti és fűszernövényekkel, virágzó levendulákkal beültetett kertrészletek között lehet sétálni, vagy lombos fák alatt pihenni, nézelődni.

Rózsakert

A keszthelyi mólóhoz vezető sétányok közelében található rózsakert Márk Gergely rózsanemesítő munkájának állít emléket. A Balaton-parti rózsaágyba a korábbi években 36 fajtájából ezernégyszáz tövet telepítettek.
A mára kiöregedett példányokat beszerzési nehézségek miatt nem tudták az eredeti fajtákkal visszapótolni, helyükre ötszáz ADR minősítésű rózsatövet ültettek. Az egyéves telepítésről Laczkó Mária elmondta, hogy az állomány alacsony fenntartási igényű, a fajták teljesítik a velük szemben támasztott követelményeket: egész nyáron nyílnak, a tövek gyorsan összenőnek, beborítják a talajt, az ágak hosszan tartják lombjukat, nem igényelnek permetezést és visszavágást.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: