0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Szarv és agancs – egy tőről fakadnak?

Az átlag ember számára nem könnyű megkülönböztetni a szarvat és az agancsot. És hogy a zavar még teljesebb legyen, a szarvasoknak valójában agancsa van. Egy új kutatás szerint azonban nem is áll egymástól olyan távol a két fejdísz.

A ma élő patások közül nagyjából 170 faj visel valamilyen fejdíszt, de ez a szám még nagyobb, ha a kihalt rokonokat is számításba vesszük. A tudomány nem is kettő, hanem négy különböző csoportba sorolja ezeket: agancs, szarv, valamint a zsiráfoknál megfigyelhető úgynevezett osszikon (ossicone), és a villásszarvú antilop különös szarva.

szarvas gímszarvas agancs szarv
A szarvasféléknél jellemzően a hímeknek van agancsa
Fotó: Steve Mantell, Pixabay

Kinek mi van a fején?

Az agancs a szarvasfélékre jellemző fejdísz. Anyagát tekintve csontból épül fel, melyet az állatok minden évben újra felépítenek, majd elhullajtanak. A hímek sajátja, kivéve a rénszarvasoknál, ahol a nőstények is növesztenek – habár a hímekénél kisebb – agancsot.

A szarvat legjobban a szarvasmarhákról és kecskékről ismerhetjük, és sok fajnál mindkét nem viseli. A koponyán lévő csontnyúlvány képezi az alapját, erre épül fel kívülről egy szaruréteg. Az aganccsal ellentétben ezt nem képes elveszteni a gazdája, bár előfordulhat, hogy a vége letörik.

vilásszarvú antilop szarv agancs
Vilásszarvú antilop
Fotó: Pixabay

A villásszarvú antilop fején egy amolyan „hibrid szarv” fejlődik: szintén csontnyúlvány az alapja, melyet szőr borít, ami lassan szaruvá alakul át.

És itt jön a csavar: ezt a szarutokot évente elhullajtja az állat, majd újranöveszti.

A hímek fejdísze nagyobb, míg a nőstényeké pár centis kinövés csupán. De teljesen hiányozhat is.

A zsiráf-félék fején lévő apró szarvak, vagy osszikonok alapja szintén csontkinövés, amit szőr borít. Ebben az esetben azonban nem jellemző az elszarusodás, és elhullajtani sem tudják. Általában egy pár szarva van a hímeknek és a nőstényeknek is, ám az idősebb zsiráf-bikáknál kialakulhat egy második, kisebb pár is.

Forrás: ScienceDaily

Magazin ajánló: