0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 7.

Korán kezdődött, de nem ér annyival előbb véget a német spárgaidény

Annak ellenére, hogy igen korán kezdték szedni Németország kedvenc zöldségét, nem fog korábban véget érni a szezon. Sőt, a vissza-visszatérő tavaszi lehűléseknek köszönhetően visszanyerték erejüket a spárgatövek, és a vártál sokkal jobban bírják.

A délnémet spárga- és szamócatermesztők egyesületének információira hivatkozva a fruchthandel.de szakportál arról számolt be, hogy

mivel még májusban is voltak hűvösebb periódusok, ezért egyenletes tempóban tudott fejlődni a spárga, nem voltak kiugróan nagy termésű időszakok.
spárga
Illusztráció

És persze nemcsak a gazdálkodóknak és a szedőknek jó, ha be tudják osztani az energiájukat a teljes szezonra, hanem a spárgatöveknek is.

A szezon elején meg voltak győződve az érintett szakemberek, hogy ebben az évben viszonylag korai lesz a szezonzárás, tekintve, hogy a kezdés is elég korai időpontra esett az enyhe tél után. Ehhez képest maguk is meglepődtek, hogy nem így lett, és május végén még bőven benne vannak a szezonban, nyilatkozta a német szakportálnak Simon Schumacher, az idézett spárgatermesztő egyesület szóvivője.

Mint elmondta, ebben az évben eddig megkímélték őket a hőséghullámok, ami azt jelenti, hogy a spárgatövek meg tudták őrizni jó erőnlétüket. Nyugodtan folytathatják tehát a spárgasípok szedését a termesztők anélkül, hogy a töveket legyengítenék és ezzel az ültetvényük jövő évi hozamát veszélyeztetnék. Vagyis

semmi akadálya nem látszik, hogy az extrém korai kezdet ellenére kitartson a szedés a spárgaszezon „hivatalos” zárásáig, Szent Iván napjáig (június 24.),

olvastuk a fruchthandel.de portál cikkében.

A dolog háttere, hogy amit a boltban spárgaként kötegelve megvásárolunk, az a spárganövények zsenge hajtása, és fehér spárga esetén annyira zsenge, hogy még elő sem bújt a földből, amikor levágták. Nem lehet a végtelenségig levagdosni egy növény összes hajtását büntetlenül, ezért a termesztők a szedési idény végén hagyják megnőni a töveket, hogy fotoszintetizáló lombot neveljenek, erősödjön a rizómjájuk és a következő évben ismét készen álljanak a szedésre. Időjárástól és piaci kereslettől függően erre előbb is sor kerülhet, de

Németországban hagyományosan június 24-én zárják a szezont, akkor veszi át a spárga helyét a grillezés.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: