0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Dobja fel kertjét kreatív növénytámasztékokkal!

Növényeink megtámasztására használt szerkezetet legtöbbször igyekszünk elrejteni, de ha ez nem lehetséges, akkor legyen a kertünk dísze addig is, amíg a növény beborítja.

Előfordul, hogy zöldség- vagy dísznövényeink támasztékot igényelnek a hajtások megtartása, a szélkár elkerülése, a dúsabb virágzás, az egyenletesebb termésfejlődés és érés érdekében. támaszték

Bátran engedjük szabadjára a fantáziánkat, használjuk föl a rendelkezésünkre álló anyagokat, a kertünkből levágott ágakat, gallyakat, üres csigaházakat és egészítsük ki kendermadzaggal, üres cserepekkel, hálóval, kerítéselemekkel!
A borsó is szebben fejlődik támaszték mellet (Fotó: Fontos Éva)

Ha magunk készítjük, teljesen egyedi lesz, de nagyon sokféle futtatórács, és egyéb kész elem kapható kertészeti áruházakban, barkácsáruházak kertészeti osztályán, és természetesen az interneten is.

Gondolkodjunk előre

A támasztékot ne akkor helyezzük ki, mikor már a növénynek szüksége van rá. A tapasztalatainkra hagyatkozva már az ültetéskor vagy a vetés után építsük meg a növényünknek megfelelő támrendszert, így a gyökerek nem sérülnek a kihelyezéskor, és a növény igény szerint birtokba veheti, belenőhet, rákapaszkodhat.

Vetéskor készítsük oda a támasztékot (Fotó: Fontos Éva)
(Fotó: Fontos Éva)
Lilaakác bokor formában (Fotó: Fontos Éva)

A karók többsége éveken át felhasználható, ha télire a megszáradt földtől, növénymaradványoktól megtisztítva, és fertőtlenítve tesszük el.

Futó növényeket nem csak lugas vagy pergola mellett nevelhetünk. Kipróbálhatjuk, hogy csak egy karót adunk például a lilaakác mellé, erősen visszavágjuk minden évben, szinte bokorszerűen neveljük.

 

Jó megoldás lehet, ha szélesebb vagy karcsú, magas, gúla alakú támasztékot készítünk vastagabb ágakból és arra futtatjuk föl az iszalagot, rózsát, babot vagy bármilyen más futó növényt.

Vastagabb karókból vagy ágakból készítsünk gúla alakú támasztékot (Fotó: Fontos Éva)
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: