0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 7.

Rózsaszín szuperrizs hódíthatja meg a világ egy részét

Élénk rózsaszín rizst fejlesztettek ki dél-koreai kutatók, akik állati sejtekkel keresztezték a világ kedvenc növényi táplálékforrását.

A nyugati világban tehát a táplálkozási szokásoknak is változniuk kéne ahhoz, hogy a nagyobb tápanyagtartalmú rizsnek jelentős hatása legyen az elfogyasztott ételmennyiségre., és ezáltal spórolni lehessen a termőföld-kapacitással.

Műhús illusztráció

Európában a fentiek miatt inkább a laboratóriumban termesztett húsokkal lehet a jövőben áttörést elérni, ám kérdés, hogy állnak ehhez a nyugati népek, akik nemzeti identitásuk részeként tekintenek az ételeikre. Persze ezek a technológiák felvetik a szabályozások aktualizálásának kérdését is, ami például az Európai Unióban bonyolult és meglehetősen időigényes folyamat (lásd génszerkesztett élelmiszerek).

És hogy milyen íze van a húsenzimekkel keresztezett rizsnek? Állítólag szinte hajszál pontosan megegyezik a hagyományos társával, az állati fehérjétől azonban van némi vajas és mandulás beütése. Furcsán hangzik, de megfelelő ízesítés mellett alighanem meg sem különböztethető a hagyományos rizstől.

Az Euronews beszámolója szerint a kutatók nem tartanak attól, hogy bárkit is elriaszt a rizs színe – legalábbis Koreában, ahol általános, hogy olyan adalékanyagokat (pl. gabonát) kevernek a rizsbe, melytől az színes lesz.
Forrás: euronews.com

Ez is érdekelheti:

Mégse termeszthetik az aranyrizst a Fülöp-szigeteken

Forrás: magyarezogazdasag.hu/euronews.com

Magazin ajánló: