0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Különleges kertészetek versengtek a kastélynál, ezek voltak a legszebb standok

Az esős hétvége ellenére rengeteg látogatót vonzott Fehérvárcsurgóra a 20. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok. Amint az megszokott, az utolsó nap délutánján osztották ki a közönség szavazásán alapuló fődíjat és a szakmai elismeréseket.

Az idén a kerek évforduló alkalmából egy sajátos díjat is átadtak a 20-as számot a legszínvonalasabban feltüntető standoknak. Ezzel köszönik meg, hogy a kertészetek megemlékeztek az évfordulóról, mondta Károlyi György. Az elismerést a Károlyi-unokáktól vehették át a nyertes kertészetek, a Hortenzia Garden, a Csuporkavilág Kertészet, az Ihászné Kertészete képviselői és Sáfián Zoltán.

A legszebb növényeket felvonultató standot a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány szakemberei választották ki.

Az idei győztes a Hírös Kert és a Sarkadi Kertészet lett.

Ők jövőre ingyen vehetnek részt a kiállításon.

A Hírös Kert a kecskeméti faiskolai vállalkozás, a Hírös-Fa Metész TCS Szövetkezet tagja.

Ők 0,6 hektáron konténertelepet működtetnek, és a Kordes rózsák hazai képviselői.

Kínálatukban minden hazai és számos mediterrán gyümölcsfaj szerepel a rózsák mellett. A konténeres, házikerti telepítésre ajánlott gyümölcsökből lehetőleg jó ellenálló képességgel rendelkező fajtákat választanak.

A Sarkadi Kertészet Kápolnásnyéken működik, nagy kertészeti áruda és dísznövénykertészet. A harmincéves családi gazdaság 19 éve állít ki Fehérvárcsurgón, máshová nem is járnak.

Saját maguk egynyáriakat, évelőket, fűszereket, néhány cserjefajt és bogyósokat szaporítanak, az áruda gazdag választékát pedig zömmel hazai termelőktől és két olasz családi vállalkozástól szerzik be.

A fődíjat a közönségszavazatok alapján ítélik oda, és az idén egyértelmű győzelem született, ugyanis az első helyezett kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második.

Ismét Rotter Ádám vehette át a díjat, aki tavaly is a látogatók kedvenc standját rendezte be, a felesége tervei alapján.

A várpalotai vállalkozás fő profilja az egynyáriak termesztése, minden évben több száz fajtát szaporítanak. Nemcsak a mutatós, hanem a környezeti ártalmaknak és károsítóknak ellenálló fajták közül választanak, hogy vásárlóik hosszan tudjanak gyönyörködni a dísznövényekben.

Ez is érdekelheti:

Lillafüred: természetesen természetesen

A legjobb tételeket hozták Villányból

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: