0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

A sikeres varroa atka kezelés legfontosabb kérdései

A varroa kezelése során legalább két fő szempontot kell szem előtt tartani: 1. A méz tisztán tartását, 2. Az atka és a méhek szaporodási ciklusát.

Itt rövid jegyzetekkel az atkairtás során felmerülő legfontosabb kérdésekkel szeretnénk segíteni a méhészeket.

1. Lebomlási idő:

bármilyen szerrel kezelünk (vagy kontrollt füstölünk!), a várható mézpergetés függvényében tartsuk be a hatóanyagok lebomlási idejét, ez szerenként változhat és a hivatalosan engedélyezett szerek leírásában szerepel vagy utána tudunk nézni! Saját receptek esetén is mindenképp ismerjük meg a használt hatóanyagok lebomlási idejét. A mézet ne szennyezzük, egyik-másik szernek mérgező és jelentős rákkeltő hatása van!

varroa atka méh
Illusztráció

Kérdések: Mi a lebomlási ideje az általunk használt szernek? Meddig tárolható? Milyen hőmérsékleten? Kezelés után hatott-e a szer (higiénikus alj vizsgálata), vagy elévült, degradálódott már? Hol tároltam a szert? (Általában száraz hűvös hely a javasolt.)

2. Ismerkedjünk meg a varroa szaporodási ciklusával és egyúttal vegyük figyelembe a méhek szaporodási ciklusát a kezelés során.

Gyors emlékeztető: Már kora tavasszal beindul a varroa szaporodása, mihelyt a méhcsaládokban elkezdődik a fiasítás. Számuk potenciálisan növekszik, ha a méhész nem gondoskodik a gyérítésükről. Ha csak 10 atkával indul a méhcsalád tavasszal nyár közepére végére már kritikus lehet a számuk meghaladva a több ezret! Sorozatkezelést az adott szer méhekre való károsító hatásától függően 3/4/5 naponta adjunk úgy hogy a dolgozók és herék kelési ciklusát lefedjük (24 nap).

Kérdések: Milyen évszakban vagyunk? Mióta van fias? Az adott szerrel maximum hányszor kezeljem a méheket? Milyen mértékben károsítja a szer a méheket? A tartós hordozót hány napig hagyjam bent? Ha a szaporodási ciklus előtt lerágják, kihordják a méhek, hány naponta pótoljam?

3.Vegyük figyelembe, hogy a méhészeti év során, a méhfiasítás szempontjából, hol tartózkodik az atka,

például kora tavasszal, tavasszal főleg a fedett fiasításban lesz, és hiába végzünk füstöléses kontrollvizsgálatot az eredmény megtévesztő lehet. Az atkalemosás biztosabb eredményt adhat, de ilyenkor szintén megtévesztő még. Alkoholos lemosás és porcukros lerázás esetén is főként később lehetünk biztosak az eredményben, amikor már nem faltól falig fedett a fiasítás vagy olyan helyzetekben, amikor csak kevés a fedett fias.

fias keret méh rovar varroa
Kora tavaszi, első fias keret

Kérdések: Hány fedett fias van a családban? Több-e a fedett fias, mint a nyitott fias? Volt-e fiasmentes a család (raj, műraj, anyaveszteség, stb. esetén )?

4. Amikor már szabad szemmel is észrevesszük az atkát a méhek torán családátnézés során, az túlszaporodást jelent!

Pánikba esni és ad hoc módon atkát kezelni nem szabad, ha túlszaporodást észlelünk (atka a méheken, deformált szárny vírus jelei). Végezzünk atkalemosást vagy porcukros lerázást és az évszaknak megfelelően határozzuk meg azt (lásd itt) , hogy valóban túlfertőzöttség van-e. Túlfertőzöttség esetén, gondoljuk át, hogy mivel és hogyan kezelünk!

Kérdések: Mikor várható a következő pergetés? Mivel végzek kontrollvizsgálatot? (szublimálás, alkoholos lemosás, porcukros lerázás) Mitől lehet a túlfertőződés, mi nem sikerült a korábbi atkairtásban? Mit hibáztam? (Szer érvényessége? Mivel kezeljek, hogy a túlfertőzöttséget megszüntessem? Mi legyen az egész éves atkakezelési stratégiám?

Ajánljuk még:

Varroa atka számlálás és monitoring

Oxálsav dihidrát tartós hordozón a varroa ellen – Randy Oliver receptje

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: