0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Továbbtanulási lehetőségek lovasoknak II. – Nyeregben a jövő

Cikksorozatunk célja egy olyan szakmatérkép felvázolása, amely segítséget nyújt az érettségivel vagy magasabb iskolai végzettséggel rendelkező diákoknak ahhoz, hogy eligazodjanak a ló- és lovassportok világához köthető karrierlehetőségek között.

Gyakori jelenség, hogy a 17-18 éves korosztály tagjai befejezik a versenysportot, a rendszeres edzéseket, vagy akár teljesen abbahagyják a lovaglást. Keveseknek adatik meg, hogy – szakágtól függetlenül – olyan magas szintű sportolókká váljanak, akik tevékenységükből hosszú távon anyagilag is profitálni tudnak.

Létezik azonban több olyan szakma, terület, amely megbízható jövőt ígérhet a lovak közelében: hazánk felsőfokú és felnőttoktatási intézményei számos lehetőséget kínálnak ehhez.

Az első részben (Pegazus 2024/3.) azokat a foglalkozásokat vettünk sorra, melyek képviselőinek a munkájuk során elsősorban az emberekkel kell jól kommunikálniuk. Ennek a készségnek viszont nem feltétlenül van birtokában mindenki, aki lovakkal szeretne dolgozni.

lovak lovaglás
Fotó: Hrabovszki Erik / Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Ezúttal olyanoknak szeretnénk segíteni, akik úgy érzik, inkább az állatokkal tudják könnyen megértetni magukat és ezt a képességüket a hivatásukban is kamatoztatni akarják.

LÓÁPOLÓ-GONDOZÓ

A ló- és lovassportok szépsége, ugyanakkor egyúttal nehézsége, hogy az embernek nemcsak a saját mentális és fizikai állapotát kell felügyelnie, egyensúlyban tartania vagy éppen fejlesztenie, hanem a lovára is éppen ekkora figyelmet kell fordítania. Ez a kötelezettség – vagy nevezhetjük feladatnak is – egy bizonyos állatállomány felett már egyedül nehezen kivitelezhető, sem elég idő, sem elég energia nincs rá.

A lóápoló-gondozó alkalmazása éppen olyan hasznos lehet asportistállóban – ahol egy lovasnak nem ritka, hogy hat-nyolc lovat is le kell lovagolnia naponta – mint egy többnyire gyerekeket oktató lovardában – ahol percre pontosan kiszámítják, hogy melyik ló mikor mennyit dolgozik. Nemzetközi versenyeken már nem találkozni olyan csapatokkal, akik ne alkalmaznának legalább egy lóápolót, de Magyarországon is egyre keresettebb a munkakör.

A lóápoló és gondozó szakképesítésre felkészítő szakmai képzés – az OKJ utódrendszere – felvételi követelménye az alapfokú (8 osztályt igazoló) végzettség, illetve egyes intézményeknél a foglalkozás- egészségügyi alkalmassági vizsgálat igazolása, illetve a betöltött 18. életév. Államilag elismert szakképesítést tanúsító bizonyítványt ad, időtartama képzőhelytől függően 2-7 hónap.

lóápolás lovak

Célja olyan sokoldalú lovas szakemberek edukálása, akik a lovak gondozásával, ellátásával, felügyeletével foglalkozó különböző lótartó és képzőhelyeken – például méneseknél, csikónevelő vagy méntelepeken, fedeztetési állomásokon, sport- és szabad­idős istállóknál, versenypályákon – tudnak elhelyezkedni. Az órákon a diákok a gyakorlati ismeretek mellett elsajátítják a tartás és takarmányozás; a lótenyésztés, az anatómia és élettan alapvető elméleti tudásanyagát is.

A végzett szakemberek kiemelt feladatai közé tartozik a lovak versenyekre, tenyészszemlékre, bemutatókra történő előkészítése, felszerszámozása, ápolása, majd a megmérettetéseken való elővezetése. Ezenfelül a lóápoló-gondozók közreműködnek az állatok mozgatásában, szállításában.

Képesek észlelni a ló sérüléseit és legjellemzőbb betegségeit, elsősegélyt nyújtani, értesíteni az állatorvost, majd segédkezni az egészségügyi ellátásban.

Képzést indító intézmények: OKTÁV Továbbképző Központ; Kardos Lovasiskola; Északi Agrárszakképzési Centrum; Mesto Csoport Kft.; West Horizont Kft.

Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: