0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Továbbtanulási lehetőségek lovasoknak II. – Nyeregben a jövő

Cikksorozatunk célja egy olyan szakmatérkép felvázolása, amely segítséget nyújt az érettségivel vagy magasabb iskolai végzettséggel rendelkező diákoknak ahhoz, hogy eligazodjanak a ló- és lovassportok világához köthető karrierlehetőségek között.

HIVATÁSOS LÓTENYÉSZTŐ SZAKMÉRNÖK/ SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

A Magyar Képzési Keretrendszerben 7-es típusúként szereplő szakirányú (posztgraduális) továbbképzésről van szó. A hivatásos lótenyésztő szakmérnök szakirányú továbbképzésre agrárképzési területen legalább alapképzésben szerzett, mérnök szakképzettséget igazoló oklevél, míg a hivatásos lótenyésztő szakember szakirányú továbbképzésre természettudomány vagy műszaki képzési területen legalább alapképzésben szerzett oklevél felmutatása a felvételi elvárás. A nem mérnöki szakirányra többek között lovas szakedző BA, lovaskultúra-oktató MBA vagy lovastanár és szervező (hippológus) MBA diplomával is lehet jelentkezni.

A továbbképzés időtartama 3 félév, melynek végén a diákok egyetemi szakirányú szakképzettséget tanúsító oklevelet/másoddiplomát kapnak.

Célja olyan szakemberek képzése, akik amellett, hogy rendelkeznek az aktuális kor követelményeinek megfelelő lovas- szakmák, a ló- és lovassportok, a lótenyésztés és -tartás specifikus elméleti kompetenciáival, széles körű gyakorlati tudással is bírnak. Ismereteiket alkalmazni tudják a lótenyésztés és a lovassport minden szektorában, valamint képesek új szemléletek kialakítására is a lovasszakmák területén.

Az alap törzsanyag részét képezi egyebek között az etológia, a közgazdaságtan, a fajtaismeret, az általános állattenyésztés, illetve az állatvédelem és a tartástechnológia.

Speciális szakismeretként a tantervben szerepel – a teljesség igénye nélkül – a lovak küllemi bírálata, a lótenyésztés, a lovaglási és hajtási ismeretek, a lovassportok, lóversenyzés és lóhasználat, a ló mozgásának biomechanikája, illetve a lovascentrumok irányítása, menedzselése.

Jelenleg az országban két intézmény: a Szegedi Tudományegyetem (Hódmezővásárhely) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrár és Élelmiszertudományi Képzések Központ (Keszthely) indítja a szakot levelező munkarendben.

Folytatjuk.

Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: