0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Továbbtanulási lehetőségek lovasoknak II. – Nyeregben a jövő

Cikksorozatunk célja egy olyan szakmatérkép felvázolása, amely segítséget nyújt az érettségivel vagy magasabb iskolai végzettséggel rendelkező diákoknak ahhoz, hogy eligazodjanak a ló- és lovassportok világához köthető karrierlehetőségek között.

GAZDA-LOVÁSZ

Napjainkban a lovardatulajdonosok, üzemeltetők egyik legnehezebb feladata – függetlenül attól, hogy bértartói szolgáltatást kínálnak, lovasiskolát működtetnek, a lovasturizmust/hagyományőrzést erősítik vagy kifejezetten versenysportot támogató tevékenységet folytatnak – megfelelő lovászt szerződtetni.

Óriási kihívás olyan józan életű, megbízható, igényes személyt találni, akivel a bért és a munkaidőt illetően is sikerül megegyezni, hajlandó hosszabb távra elköteleződni és esetleg rendelkezik valami minimális tapasztalattal.

Kevés a szakképesített munkavállaló, hiszen az idősebb generációk tagjai lassan kiöregednek, az utánpótlás pedig alacsony létszámú, a korai pályaelhagyás miatt.

A lovak száma azonban ezzel együtt nem csökken, így az állattartók kényszermegoldásként hajlandóak arányaiban magas fizetésért felvenni bárkit, akinek megfelelő a fizikai állapota és életében egynél többször látott már lovat. Ők legtöbbször tapasztalati úton sajátítják el a mindennapi munkához szükséges készségeket, emiatt pedig a feladatköreik a trágyahordásban, az előre meghatározott takarmánymennyiségek kiadagolásában, az itatásban és a kisebb karbantartások elvégzésében ki is merülnek.

A fiatalok ebből a nézőpontból joggal láthatják úgy, hogy ez a pályakép a legkevésbé sem vonzó, ráadásul az elmúlt évtizedekben pejoratív jelentéstartalommal is párosult, holott a célirányos tanulmányokat végzett lovász kincset ér a lovardák számára.

A Magyar Képesítési Keretrendszerben 4. besorolást kapott képzés – a lóápoló-gondozó tanfolyammal egyetemben – egyike annak a kevés, lovakhoz köthető továbbtanulási lehetőségnek, amelyek már alapfokú, 8 osztályt igazoló bizonyítvánnyal is elkezdhetőek és – kortól függően – végezhetőek a szakközépiskolai és felnőttképzési rendszerben egyaránt. Közös bementi követelmény az alapszintű – három jármódban biztos – lovastudás, továbbá 18 éves kor alatt a szülői beleegyező nyilatkozat. Szakmát tanúsító technikusi oklevelet ad, a képzés időtartama 2 év.
lovaglás lovak
Fotó: Hrabovszki Erik / Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

A végzett hallgató munkája során kiválasztja egyedspecifikusan – korcsoportoknak és igénybevételnek megfelelően – a takarmányokat és összeállítja a fejadagokat. Leápolja, gondozza, ellátja az állatokat. Kialakítja az istálló és a környezete rendjét, továbbá gondoskodik a higiéniai, illetve munkavédelmi előírások betartásáról, betartatásáról. Előkészíti, ellenőrzi és karbantartja az eszközöket, szerszámokat, valamint az istálló és a karámok berendezéseit, felszereléseit.

Felkészíti a lovat a futószáras, a nyereg alatti vagy a fogatban történő munkára. Megszervezi és végrehajtja a lovak mindennapi mozgatását. Segédkezik a ló egészségügyi ellátásában, felismeri a legjellemzőbb betegségeket, illetve a beteg vagy sérült állat gondozását az állatorvos utasításainak megfelelően elvégzi. Közreműködik a kancák próbáltatásában, fedeztetésében, felismeri az ellés jeleit, amire szakszerűen előkészül, majd a folyamat során segítséget nyújt.

Képzést indító intézmények: Pillich Ferenc Akadémia Szakképző Iskola; Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Epona Spanyol Lovas Szakképző Iskola, Technikum és Kollégium; Északi ASzC Pétervásárai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Kisalföldi ASzC Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Kisalföldi ASzC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium; Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; MATE Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Török János Református Oktatási Központ; Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület, Molnár Szecső szaktanár vezetésével.

BELOVAGLÓ

Az MKKR által 5. szintre sorolt belovagló szakképesítésre felkészítő szakmai képzés – az OKJ utódrendszere – bemeneti követelményei az érettségi bizonyítvány, a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatot igazoló dokumentum és a szakmai előképzettség. Elfogadott előtanulmánynak számítanak a gazda (lovász vagy állattenyésztő szakmairányon); lovász; lótenyésztő, állattenyésztő és állategészségügyi technikus. Egyéb – a felsorolásban nem szereplő, de dokumentumokkal igazolható – lovas képesítés megléte esetén egyéni felvételi elbírálás kérvényezhető.

Államilag elismert szakképesítést tanúsító bizonyítványt ad, a képzés időtartama intézménytől függően 6-8 hónap.
terep ló lovaglás erdő
Fotó: Pixabay
Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: