0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Újabb füge-kártevők érkeznek hazánkba

Medve Zsoltot az interneten mindenki a „fügés emberként” ismeri, hiszen évek óta gondozza füge fajtagyűjteményét, és tapasztalatait megosztja az érdeklődőkkel. A klímaváltozás miatt újabb kártevői is megjelennek e fajnak...

Medve Zsolttal a fügék régebbi és újabb kártevőiről beszélgettünk, de fajtakérdésekről, szaporításról, tartástechnológiáról szóló írásait is érdemes megismerni a www.fugesember.hu oldalon.

Füge levélmolyok párzása
-A fügének és más mediterrán eredetű fajoknak eddig jellemzően nem volt sok kórokozójuk, kártevőjük, feltehetően azért, mert kisebb egyedszámban voltak jelen az országban. Ahogy egy növényfaj egyre inkább elterjed egy területen lehet számítani a kórokozók, kártevők megjelenésére is?

-A füge esetében az egyedszám nem is annyira befolyásoló tényező, hiszen hazánkban nagy múltja van a fügének. Igaz, az utóbbi évtizedben sokat nőtt a népszerűsége, de azért már a török hódoltság ideje óta jelen van a füge hazánk nagyjából minden tájegységén. Egyszerűen inkább arról van szó, hogy eddig nem nagyon volt megfelelő a klíma a füge szokásos kártevői számára. Eddig, ha fügéről beszéltünk, maximum a füge-levélmoly (Choreutis nemorana) jut eszünkbe, amely már nagyon régóta jelen van hazánkban. Első példányait 1955-ben gyűjtötték Csepelen.

Azonban az utóbbi évek melegedése – amely nem csak minket érint, hanem a többi európai országot is – kedvez a kártevők és kórokozók terjedésének.

Kifejlett füge levélbolha
-Mit kell tudni a füge levélbolháról, mennyire veszélyes kártevő, hogyan lehet védekezni ellene?

-A füge-levélbolha (Homotoma ficus) egy fajspecifikus kártevő, ami csak és kizárólag a fügét károsítja. A mediterrán térségben jelenléte már megszokott, de hazánkban hivatalosan 2022-ben regisztrálták. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetett itt valamivel előbb. Sőt, jómagam úgy gondolom, hogy biztosan itt kellett lennie már korábban is, mert a hivatalos jelenlétét Pécsett, Harkányban, Komlón, Siklós–Máriagyűdön és a Hévízen jegyezték 2022-ben, ugyanakkor én már korábban is észleltem őket több budapesti fügén is, valamint olvasóimtól kapott jelzések alapján az ország keleti részében is jelen volt már. Ezek túl nagy távolságok egy olyan kártevőnek, amelynek évente mindössze egyetlen nemzedéke fejlődik csak. Egészen biztosan nem egy szezon alatt utazta be az országot.

Maga a füge-levélbolha más hazai levélbolhákkal nem téveszthető össze, a csápja robusztus, erős és hosszú szőrökkel borított. Szintén erős szőröket figyelhetünk meg az enyhén hajlított alakú elülső szárnyak erei mentén. Ráadásul a szárny szélein, az erek végein sötét, barnás foltok is láthatóak.

A lárvák aprók, zöld színűek, sokszor nagy tömegben találhatóak a füge levelének a fonákján, az erek közelében. A füge-levélmollyal szemben a faj kártétele nem feltűnő, nem rág, és nem sző hálót, a szívogatása nem okoz látható kárképet, de azért ijesztő mértéket tud ölteni a mennyiségük.
Füge levélbolha lárvák egy éretlen fügén

Évente egyetlen nemzedékük fejlődik ki, és tojás alakban telelnek, majd tavasszal, amikor a környezeti feltételek adottak ahhoz, hogy a füge felébredjen téli álmából, a kipattanó rügyekkel nagyjából egy időben a füge-levélbolha tojásai is kikelnek. A fiatal lárvák azonnal neki is állnak a kártételnek. Elsősorban a levelek fonákján az erek mentén telepszenek meg, de ha túl sokan vannak, akkor a levélnyeleket, fiatal zöld szár részeket sem vetik meg. Az idei évben nagy hangsúlyt fektettem a budapesti megfigyelésükre. Több helyszínen is nyomon követtem a fejlődésüket, és azt tapasztaltam, hogy a füge terméseket is képesek igen jelentős számban ellepni, ha nagyon erős a fertőzöttség.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu