0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Kollányi Lászlóra emlékeztek

A bogyósgyümölcs-kutatás hazai központja, a MATE KERTI Fertődi Kutatóállomása az idén Kollányi László tiszteletére, születésének 90. évfordulója alkalmából szervezte meg szakmai rendezvényét.

A kutatóintézet magasan elismert növénynemesítője és egykori igazgatója, Kollányi László 1934-ben született Ipolyságon, alap- és középfokú tanulmányait követően 1957-ben szerzett diplomát és került a Fertődi Kutatóintézethez idősebb Porpáczy Aladár meghívására. 1989-től 2000-ig volt a kutatóállomás vezetője. Pályája alatt összesen 15 málna- és szederfajta nemesítésében vett részt, legismertebb fajtája a Fertődi zamatos, amely a mai napig stabilan tartja helyét a termesztésben az új málnafajtákkal szemben is. Munkásságának értékét több kitüntetés, egyebek között a növénynemesítők legmagasabb elismerése, a Fleischmann Rudolf-díj is mutatja.

A rendezvény programját elismert szakemberek, termesztők, intézeti munkatársak előadásaival tettük változatossá, teret adva a múlt emlékeinek, a jelen tapasztalatainak és a jövőképnek.
megemlékezés kollányi lászló
Varga Jenő, a kutatóállomás igazgatója ismertette elődje életútját

Az emlékülést a MATE rektora, Gyuricza Csaba nyitotta meg, aki köszöntőjében az ünnepelt méltatása mellett a bogyósok szerepéről, jelenleg futó kutatásokról, agrárerdészeti kísérletekről tett említést. Őt követte a Kertészettudományi Intézet igazgatója, Geösel András, aki az intézetben folyó munka fontosságáról, új fajtabejelentésekről és projektekről beszélt. Végül Varga Jenő, a kutatóállomás vezetője üdvözölte a hallgatóságot.

Kollányi László legismertebb fajtája a Fertődi zamatos málna, ami kiváló minősége miatt máig etalon
Kollányi László legismertebb fajtája a Fertődi zamatos málna, ami kiváló minősége miatt máig etalon

Kollányi László életútjáról, a kutató életének fontosabb eseményeiről a családtagoktól kapott emlékek és a brigádnaplókban megfogalmazott történések nyomán hallhattak a jelenlévők. A történeti áttekintést Madarász Zoltán termesztő, a NAK Somogy megyei elnökének előadása követte, aki évek óta szoros kapcsolatban áll a fertődi kutatókkal. Elmondta, hogy

a málna – de említhetnénk a bogyósokat általában – látott már szebb időket is, de nincs még minden veszve, hiszen jó technológiával, jó fajtákkal, nemesítéssel sokat javíthatunk az ágazat jelenlegi helyzetén.

Kitekintését, piaci helyzetünkre vonatkozó információit a méltatások követték. Porpáczy Aladárné Zombori Sarolta a felsőfokú kertészeti technikum hallgatói nevében emlékezett és mondott köszönetet. Varga Jenő olvasta fel Pauk János, a Növénynemesítők Egyesületének elnöke levelét, Zatykó József pedig mint pályatárs emlékezett a jó barátra, a neves nemesítőre. A laudációkat követően a program szakmai előadásokkal folytatódott.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: