0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Megvan, mi okozhatta az USA 25 államán végigsöprő szalmonella-járványt

162 szalmonellás megbetegedésről van tudomása az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központnak (CDC), azonban sokkal több embert érinthetett a járvány. Úgy tűnik, a bűnös a Floridában termesztett uborka.

Florida államban termesztették azokat az uborkákat, amelyek aztán az egész Egyesült Államokban kaphatóak voltak – és az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint szalmonella-járványt okozhattak 25 államban. A hivatal 162 betegről tudott múlt héten, de vélhetően ez nem a valós szám, mert sokan nem fordulnak orvoshoz a panaszaikkal – írja hvg.hu a Gizmodo-ra hivatkozva.

A floridai forgalmazó először május 31-én hívta vissza a május 17. és 21. között kiszállított uborkákat, melyek elmondásuk szerint potenciálisan szalmonellával fertőzöttek lehetnek.

A legtöbb beteget New Yorkban azonosították (19), ezt követi Florida (18) és Virginia (17). A veszélyes uborkák elméletileg már nincsenek a boltok polcain, de még így is beletelhet 3–4 hétbe a pontos betegszám megállapítása, mert ekkora derülhet ki minden betegről, hogy része-e a járványnak.

A szalmonella lázat, hasmenést, hányingert/hányást, valamint hasi fájdalmat okozhat; ritka esetben súlyosabb tünetekkel is társulhat, mint az ízületi gyulladás.

Forrás: hvg.hu

Magazin ajánló: