0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Rebarbara, a tavaszi frissítő

A legrobusztusabb megjelenésű zöldségfélénk a rebarbara, ami leginkább az április végén-májusban fogyasztott levélnyelei savanykás ízével hoz frissességet az étrendünkbe.

 Május-júniusban robusztus, 2 m hosszú virágszár tör elő, a szár fele maga a virágzat lehet. Virágai aprók, fehérek, sárgák vagy sárgászöld színűek.

A növény virágzás idején a legmutatósabb, és ha a szárát meghagyjuk, vörösesbarnára beérő magjai szintén érdekesek.

Levélnyél- vagy gyökértermesztésben a virágzati szárat legkésőbb elvirágzáskor kitörik, hogy a tő erősödjön, ne pedig utódokat neveljen.

rebarbara
A hatalmas bimbókból május-júniusban laza virágzat fejlődik

A magok ezermagtömege 9-14 g, vagyis 1 gramm vetőmagban 70-110 mag van. A mag gyorsan elveszti csíraképességét, ezért a termést követő évben legkésőbb el kell vetni.

rebarbara mag
Szárnyas magjai őszre érnek be

A rebarbara a mi klímánkon viszonylag jól termeszthető növény, hőoptimuma 13-16 °C között van. Föld feletti részei mínusz 3-5 °C-on elfagynak, és tavasszal 2-3 °C-os talajhőmérsékletnél jelennek meg az első hajtások. Érdekesség, hogy ahol foglalkoznak a hajtatásával, a téli nyugalmi időszak megtörése szükséges a hajtatás megkezdéséhez.

Ehhez a téli hideg napok mennyiségét követik nyomon a talajban: fajtánként változóan általában 320-400 °C hasznos hidegegységnek kell összegyűlnie ahhoz, hogy meginduljon a növekedés.
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: