0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Rebarbara, a tavaszi frissítő

A legrobusztusabb megjelenésű zöldségfélénk a rebarbara, ami leginkább az április végén-májusban fogyasztott levélnyelei savanykás ízével hoz frissességet az étrendünkbe.

Intenzívebb palántanevelése is ismert, amikor fűtött helyen nevelünk cserépben, tűzdelt palántákat, melyek 10-12 hét alatt erősödnek meg annyira, hogy végleges helyre ültethessük. Így a szaporítás egy szezonnal rövidül. A palánták végleges helyre való ültetésétől azonban általában a 3. évtől lesz csak számottevő termésünk. Ha fiatalabb növényekről több levelet szedünk, a tövek nem tudnak megerősödni, ami a későbbi évek hozamára nézve kedvezőtlen.

A szaporítás módjától függetlenül egymástól 1-1,5 méterre érdemes ültetni a töveket, ültetvényekben a sortávolság 1,5 -2 m. A fő ápolási munkái a tövek körüli terület gyommentesen tartása és az öntözés, többéves töveknél a magszár kitörése, kora tavasszal a tövek tisztítása, vagyis az elfagyott-, elszáradt levélmaradványok eltávolítása.

Tavasszal a szedési időszak akkor kezdődik, amikor tövenként már 4-5 levél kifejlődik, és mellettük dinamikusan nőnek a fiatalabbak.

Mindig a legöregebb leveleket szedjük, először növényenként 2-3-at, később 3-4-et. Kezdetben hetente, a fő növekedési időszakban 3-4 naponta ismételhetjük a szedést. Piaci értékesítésre a 30-35 cm hosszú levélnyelek alkalmasak, melyeket kicsit hosszabbnak szednek, mert kötegeléskor a két végét levágják. Házikertben szedhetjük rövidebben is, de ezzel persze a terméstömeg is csökken.

rebarbara
A legidősebb, külső leveleket szedjük

A rebarbara botanikailag több faj is lehet, sőt fajhibridek is léteznek, több extenzív „fajtának”, melyek házikertben kedveltebbek az érdekesebb díszítőértékük miatt, nem nőnek meg hosszabbra a levélnyelei. Ha főként zöldségnövényként szeretnénk felhasználni, érdemes utánajárni a fajtának, vagy tőosztás esetén válasszunk olyat, amelynek kedvező a levélnyél színe és hossza, vastagsága. Tőosztás esetén az anyanövénnyel megegyező tulajdonságú töveket kapunk.

Az intenzív szedést június elejéig, legkésőbb közepéig érdemes folytatni, utána július végéig még szedhetünk időnként egy-két levelet.

Hagyni kell a tövet megnőni, hogy felkészülhessen a következő évre. Ehhez a spárgához hasonlóan 120-130 napra van szüksége.

A hozam a növények erőnlététől függ, üzemekben 4-5 kg levélnyél is szedhető egy tőről, 5-6 éves ültetvényekben (az ültetvény „fénykorában”) még ennél is több. A zöld levélnyelű fajtáknak általában nagyobb a hozamuk, mert a levélnyelük általában vastagabb és hosszabb, mint a piros-bordó levélnyelűeké.

A köztudatban az szerepel, hogy levélnyele csak tavasszal (május végéig), vagy esetleg ősszel fogyasztható, mert nyáron károsan magas az oxálsavtartalma. A nagy mennyiségben fogyasztott oxálsav ugyanis megnöveli a vesekő kialakulásának kockázatát, és más húgyúti problémákat is okozhat. A rebarbara oxálsavtartalma azonban több kutatás szerint is nagyon változatos, függ genetikai tulajdonságoktól, termesztési helytől is. Rebarbaraként több fajjal is találkozhatunk, de fajon belül is vannak jelentős különbségek.

Általánosan a tavaszi levélnyelekből (amelyeknek viszonylag alacsony az oxálsavtartalma) készíthetünk kompótot, lekvárt is, később azonban inkább kis mennyiséget tartalmazó ételeket fogyasszunk a frissen szedett levélnyelekből.

Élvezeti értéke egyébként más szempontból is összhangban van az egészséges mennyiség fogyasztásának éves ritmusával, mivel az év előrehaladtával a levélnyelek rostosabbak lesznek (a levelek öregszenek), és az újabb, friss levelek növekedése egyre kevésbé intenzív, majd leáll.

A levélnyél savanykás, friss íze különlegessé teszi a salátákat, pástétomokat, lekvárokat, kompótokat, buktákat, gyümölcsleveseket.

Ez is érdekelheti:

Görögdinnye a házikertben

A helyrevetés előnyei

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: