0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Felgyorsíthatja-e a szervek öregedését a ketogén diéta?

A ketogén diéta lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét.

Sokan a fogyás és a vércukorszint szabályozása érdekében alkalmazzák az olyan alacsony szénhidráttartalmú diétákat, mint a ketogén, az egészségre gyakorolt hatásukkal kapcsolatos kutatások viszont egyelőre vegyes képet mutatnak.

ketogén hús sült élelmiszer diéta

Hogy többet megtudjanak, David Gius, a San Antonió-i University of Texas Health Science Center munkatársa és kollégái kísérletbe kezdtek.

Hat egeret etettek három héten át a ketogén diéta által előírt módon:  kalóriáik több mint 90 százaléka zsírból, kevesebb mint 1 százaléka pedig szénhidrátból származott. A kontrollcsoport standard étrendet evett, ahol a kalóriák 17 százaléka zsírból, 58 százaléka pedig szénhidrátból származott.

A kutatók ezután elemezték az egerek szív-, vese-, máj- és agyszövetmintáit, öregedő sejteket keresve. Szeneszcencia, azaz a sejtek elhalása akkor következik be, amikor a sejtek túlságosan károsodnak a működéshez, de ahelyett, hogy elpusztulnának, „zombi-szerű állapotba” kerülnek. Ezek a sejtek a szövetekben maradnak, és olyan méreganyagokat bocsátanak ki, amelyek gyulladást szítanak.

A ketogén étrenden tartott állatok szerveiben lényegesen több öregedő sejt volt, mint a hagyományos étrenden tartott állatokéban. A veséjükben például átlagosan négyszer annyi sejtöregedést jelző markert találtak, mint a hagyományos étrenddel táplált állatokéban.

vaj margarin zsiradék

Az öregedő sejtek száma az életkor előrehaladtával növekszik. Ezek az eredmények tehát arra utalnak, hogy a ketogén étrend felgyorsíthatja a szervek öregedését. Ez pedig növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség. Az egerek visszaállítása a normál étrendre azonban csökkentette az öregedő sejtek számát.

Gius szerint a ketogén diéta bizonyos egészségügyi helyzetekben hasznos is lehet, de nem mindenkinek és nem mindig. És ami fontos, mindenképpen szünetet kell tartani, nem tanácsos hosszú időn keresztül e szerint táplálkozni.

Mások vitatkoznak a kísérlet módszerével. – Nem világos, hogy ezek a kísérleti eredmények hogyan ültethetők át az emberekre, mondja Russell Jones a michigani Van Andel Intézetből, hiszen 90 százalékos zsírtartalmú étrendet tartottak,  lehetetlen, hogy az emberek így étkeznének, és ezt tudnák követni.

Forrás: newscientist.com

Magazin ajánló: