Vörösboros marhapörkölt, libamáj, békacomb és csiga – egytől-egyig a francia gasztronómia ikonjai, ezt mégsem bizonyíthatják az olimpián. Franciaország, a július 14-én kezdődő esemény rendezője ugyanis úgy döntött, bár a sportolókat nem „kötelezik” vegetáriánus étrendre,
A házigazda emellett a fenntarthatóságot is zászlójára tűzi: a párizsi olimpia menüjének 80%-a helyi termékből fog készülni.
Új vizekre eveznek
Előbbi azért is számít formabontó iránynak, mivel – lássuk be – a francia receptek között nem gyakran találunk vegán fogást. Európában a franciák járnak az egy főre jutó marha- és bárányhús-fogyasztás élén, ráadásul világszinten is kiemelkednek húsfogyasztás szempontjából: kétszer annyi húst esznek, mint a globális átlag – írja az Euronews.
Ezt a képet igyekeznek árnyalni a párizsi olimpián is, amely középpontjába vegetáriánus ételek kerültek.
„Feladatunk, hogy edukáljuk a 2024-es párizsi olimpiára látogatókat. Mindannyiunk felelőssége, hogy szokásainkon változtatva csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást. Vegán fogásaink nagyszerű ízélményt fognak nyújtani” – ígérte Tony Estanguet, háromszoros olimpikon, az idei nyári játékok szervezőbizottságának elnöke.
Már a párizsi olimpia alatt se divat a műanyag
Az olimpiai falu, mely a sportolókat és körüket szállásolja el, naponta nagyjából 40000 tányérnyi étellel fogja ellátni lakóit több mint két héten át. Az éjjel-nappal nyitva tartó létesítmény ez idő alatt Európa legnagyobb vendéglátóegysége lesz, hiszen egyszerre akár 3500 éhes szájat is ellát majd.
Az ételkínálat 33%-ban vegán opciókból áll, és a modern olimpia történelme során először mind a – nagyjából – 15000 sportoló elmosható tányérból fog enni, a korábban megszokott eldobható tányérok helyett.
A francia ételek között lesz majd Bourguignon egytálétel, melyet bár hagyományosan marhából készítenek, az olimpián zöldséges verziója készül majd. Az ázsiai konyha kedvelői ehetnek kurkumás sült karfiolt és burgonyát, a Afrika-Karib-térség ízvilágát pedig sok más mellett chakchouka fogja tükrözni, mely egy lecsóhoz hasonló, paprikás, hagymás, paradicsomos egytálétel. A globális konyha ételei között helyet kap majd vegetáriánus muszaka is – olvasható az olimpia honlapján.
Ha pedig Párizs, a croissant sem maradhat el: Amandine Chaignot séf koncepciója alapján articsókával és szarvasgombával fogják felturbózni a francia klasszikust.
Michelin csillagos zöldségek és vegán hal
A cateringért felelős Sodexo vállalat Franciaország legelismertebb séfjeivel dolgozik együtt az ötkarikás menün. Alexandre Mazzia, egy marseilles-i három Michelin-csillagos étterem tulajdonosa például fűszeres, roppanós csicseriborsó-különlegességgel készül az eseményre.
A neves szakemberek mellett az olimpia ízeit a Nestlé vállalata, a Garden Gourmet növényi alapú húskészítmény-forgalmazó is meghatározza majd. A cég a párizsi olimpia szponzoraként húsmentes hamburgereket, falafelt, növényi alapú nuggetset és vegán „tonhalat” fog villantani a francia fővárosban.
Sőt, az érdeklődők maguk is elsajátíthatják majd a baguette-készítés rejtelmeit.
A szervezők azt ígérik, ízek terén senkinek nem lesz kifogása, ugyanakkor az ötkarikás játékokra egy dolog biztosan nem kvalifikálta magát: az alkohol.