0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

A hosszú élet titka: 6 szokás, amitől rekord ideig élnek a kék zónák lakói

Legtovább élő embertársaink bolygónk úgynevezett kék zónáiban laknak. Bár ezt a teljesítményt általában táplálkozásuknak tudjuk be, a képlet nem ilyen egyszerű – a titok nyitja az életmódbeli szokások összességében rejlik.

Van a Földön hat térség, melyek világszerte híresek rekord időt megélő népességükről: a japán sziget, Okinawa, Szardínia, Nicoya térsége Costa Rican, Ikaria, a görög sziget, valamint Loma Linda Kaliforniában. Ezek az úgynevezett kék zónák.

Szardínia
Pan di Zucchero, Szardínia
Fotó: Freepik

Az elmúlt években olyannyira híre ment az itt élők egészséges életmódjának, hogy megszületett a dietetikusok által összeállított kék zóna étrend is, mely az 5 térség étkezéseit veszi alapul.

A diéta (azaz állandó étrend, nem időszakos fogyókúra!) leginkább friss zöldségeket, helyi gyümölcsöket, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket, kecske- vagy juhtejből készült tejtermékeket tartalmaz.

Ezzel egyidőben hozzáadott cukor, tojás, hús és tehéntej csak minimálisan, míg ultrafeldolgozott élelmiszer egyáltalán nem szerepel a kék zónákban élők tányérján.

egészséges
Fotó: Freepik
A legtöbb szakértő egyetért azzal, hogy ez – egészséges személyek esetében – a szervezet számára legegészségesebb táplálkozásmód.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, az, hogy a kék zónákban sokan még századik születésnapjukat is megélik, nem csak az elfogyasztott ételeknek köszönhető. A kék zóna diéta ugyanis szemléletmódot, egészséges szokásokat is magában foglal.

És hogy ez mit takar? Lényegében kevesebb stresszt, több mozgást és minőségi időt szeretteinkkel – bizonyára mindenki ezekre vágyik. A Clean Plates listája alapján megosztjuk azt a 6 szokást, melyeket kialakítva mi is elérhetjük, hogy akár egy egész évszázadot leélhessünk.

Legyen része a mozgás mindennapjainak

bicikli
Fotó: Freepik

A kék zónák lakói edzőterem helyett sokkal kézenfekvőbb módját választják a testmozgásnak: nagyokat sétálnak a szigetek dimbes-dombos utcáin, kertészkednek, házimunkát végeznek.

Aktivitásuk pedig olyan előnyökkel jár, mint például a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkenése.

Persze, legtöbbünknek nincs lehetősége például a szardíniai pásztorokhoz hasonlóan napi 10 kilométert gyalogolni egy átlag munkanapon. Ám apró szokások beépítésével már rengeteget tehetünk fizikumunk megőrzéséért.

Munkahelyére autó helyett menjen inkább biciklivel vagy gyalog, ugyanígy hazafele, vacsora után pedig ejtsen meg egy könnyed sétát. Ez már napi több ezer megtett lépést jelent! Időhiányában próbáljon csempészni egy kis frissítő testmozgást oda, ahol ez kivitelezhető. Például járkáljon, miközben telefonál, nyújtóztassa meg, mozgassa át izmait várakozás közben, míg elkészül a kávéja!

Az otthoni kiskert gondozása mentális és fizikai jólétünknek is kedvez. Ha van rá lehetősége, alakítson ki egyet vagy látogasson meg egy közösségi kertet hétvégente.

Nem kell megerőltető edzésekre gondolni: a lényeg, hogy tudatosan tegyünk azért, hogy ne teljen el nap testmozgás nélkül!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/cleanplates.com

Magazin ajánló: