0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 23.

Figyeljünk a gyökerekre!

Nem elég azonban csak a föld felett, szemmel jól látható jelenségekre figyelemmel lenni, a talajfelszín alatt zajló folyamatokra is hangsúlyt kell helyezni.

Fajtajellemző is

A gyökerek fejlődését és típusát nemcsak a talajtani, környezeti tényezők határozzák meg, hanem a fajtasajátosságok is. Egyes fajták (Kövidinka, Kadarka, Ezerjó, Hárslevelű, Pozsonyi fehér) kevés, a gyökértörzstől messzire elnyúló, nagy területet átfogó, de kevésbé elágazó, úgynevezett extenzív gyökérzetet fejlesztenek. Ezek a gyökerek mélyre hatolnak és főként függőleges vízkeresők, ezért

az extenzív gyökerű fajták általában jobban bírják az aszályt, kevésbé hajlamosak hónaljhajtásképzésre.

Rövidebb, de sűrűn elágazó, a talajt sűrűn átszövő, úgynevezett intenzív gyökérzete van például a Kékfrankos, Furmint, Szürkebarát, Oportó, Irsai Olivér, Leányka fajtáknak. Az intenzív gyökértípusú fajták sekélyen gyökereznek, vízkereső gyökereik nincsenek, tápdús, jó vízgazdálkodású talajt igényelnek.


Kísérlettel igazolt

Vannak, akik a mikorrhiza gombák mesterséges beoltását javasolják a szőlőtőkék talajába, mások szerint ez teljesen fölösleges, mert ha a talajviszonyok megfelelőek, a mikorrhiza természetes úton nagyon könnyen megtelepszik a szőlőben. Ha a talajviszonyok kedvezőtlenek, a beoltott mikorrhiza amúgy is elpusztulna. Pró és kontra érvek mindig vannak, az azonban biztos, hogy a szőlőtermesztés szempontjából legjobb talajok eredendő előnye a mikorrhiza gombák jelenléte.

Az elmúlt 30-40 év helytelen talajművelési gyakorlata alapján mindenképpen megfontolandónak tartom, hogy

legalább telepítéskor oltsuk be a szaporítóanyagot mikorrhiza gombákkal a jobb eredés és gyökérképződés miatt.

Erre szolgál példaként a MATE SZBI Kecskeméti kutatóállomásán a ZFW Hortiservice Kft. részére végzett tenyész­edényes kísérlet egyik részeredménye.

A kísérletet Generosa fajtával állítottuk be, öt kezelési kombinációval és kontrollal, kezelésenként három-három ismétlésben, a tenyészedényekbe homoktalajt töltöttünk. A mikorrhiza-készítménnyel való beoltás után a hajtásnövekedés szignifikáns különbséget mutatott a kezeletlen kontrollal szemben. Kedvező eredményt hozott a beérett és nem be­érett hajtáshossz aránya is a kezelt állomány javára. A gyökérnövekedésben is volt különbség, de ennek eredményei további vizsgálatokat igényelnek.

Következtetésképpen megállapítható, hogy a gyökérzet ismerete és optimális gondozása a termés és a bor minősége szempontjából az egyik legfontosabb feltétel.

A szőlő csak akkor képes ellenállni a környezeti stresszhatásoknak, valamint kiváló minőségű borokat termelni, ha sikerül megfelelő gyökérzetet kifejlesztenie.

Németh Krisztina

MATE SZBI Kecskemét

Ez is érdekelheti:

Mennyiség- és minőségjavító növénykondicionálás

Gazdálkodás a Gerecse dombjai között

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: