0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Oltórobot készül, már jövőre ki is próbálhatják a faiskolák

Az európai támogatásoknak köszönhetően oltórobot fejlesztésébe kezdett a holland Horti Robotics vállalat, a prototípust várhatóan egy éven belül már ki is próbálhatják több faiskolában.

Az oltáshoz szükséges szakmai hátteret egy holland faiskola biztosítja, amely évente rengeteg oltványt értékesít a belföldi kertcentrumnak, illetve Belgiumba, Németországba és Skandináviába is szállít. Egy jó oltórobot kifejlesztését rendkívül hasznosnak tartják, hiszen az oltás komoly szakértelmet, szaktudást igénylő nehéz munka, amire ma alig találni jó szakembert.

Nagy segítség lenne tehát az oltórobot, melynek díszfák, gyümölcsfák és szőlőoltványok előállításánál is hasznát vehetnék a gazdák.

A fejlesztés első, legfontosabb részeként felmérik, hogy pontosan milyen munkafolyamatokat végeznek a faiskolában a kézi oltás során, és a különböző fajoknál mire kell figyelni. Ezeket az adatokat felhasználva építik meg az oltórobotot, és a prototípust várhatóan egy éven belül már ki is próbálhatják több faiskolában.

almafa
Fotó: Freepik

Ez is érdekelheti:

Egyszerre okos és környezetkímélő megoldás

Csitkenye: az erdő aranya

Forrás: bpnieuws.nl

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: