0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Kaliforniai kakukkmák: örömre gyújt és megnyugtat

A mákfélék családjába tartozó, a pipaccsal távoli rokonságban álló kaliforniai mák (Eschscholtzia californica) egy szemet gyönyörködtető, jókedvre hangoló, selymesfényű, narancssárga virágú dísznövény. Vagy jóval több ennél?

A tűz földje

Észak-Amerikában és Mexikóban őshonos, ahol akár évelő is lehet, míg fagyérzékenysége miatt nálunk természetesen csak egynyáriként viríthat. 1903. március 2-a óta Kalifornia állam hivatalos virága, és egyben emléket állít az aranyláznak. A napkedvelő, homokos talajon is megélő, szárazságtűrő növény pompás foltokat alkot ott a vadonban. A spanyol hódítók a kaliforniai dombokat borító aranymezők láttán nevezték el a helyet a tűz országának. Amit úgy jellemeztek az indián népmesékben, hogy olyan, mintha maga a nap költözött volna le a földre.

Édes álomba ringat

Az amerikai őslakosok évszázadok óta ismerték a növény gyógyhatásait, fej- és fogfájás valamint köhögés ellen, illetve álmatlanság esetén használták. Föld feletti részeit pedig főzve vagy párolva zöldségként is fogyasztották.

Az utóbbi három évtizedben már világszerte alkalmazták nyugtató, fájdalomcsillapító és szorongásoldó hatása miatt. Elsősorban álmatlanság, érzelmi stressz, pánikrohamok, neuropátia, valamint idegrendszeri eredetű fájdalmak kezelésére.

A Növényi Gyógyszerekkel Foglalkozó Bizottság megállapítása szerint hosszú távú használata is biztonságos enyhe mentális stressz tüneteinek enyhítésére és az alvás elősegítésére. A kaliforniai mák olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek affinitást mutatnak az agy GABA receptoraihoz, és anélkül nyugtatják meg az elmét, illetve segítik elő a relaxációt, hogy elnyomnák a központi idegrendszert. (A GABA (gamma-aminovajsav) egy nyugtató neurotranszmitter, amely segít szabályozni a hangulatot és az alvást.) Segíti a vér oxigénfelvételét és serkenti az A-vitamin felszívódását.

A következő nyugtató hatású teát gyermekek és felnőttek is nyugodtan fogyaszthatják. Oldja a túlterheltség miatt kialakult feszültséget, segít álmatlanság és alvászavarok esetén.

Kaliforniai máktea: 1-2 teáskanál szárított teafűre öntsünk egy csésze vizet és lefedve hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük át és kortyoljuk el.

A kakukkmákot használhatjuk önmagában vagy keverhetjük más hasonló tulajdonságú gyógynövénnyel, így például macskagyökérrel, golgotavirággal, vagy citromfűvel. Előre is összeállíthatunk egy keveréket, amelyet aztán később szükség szerint fogyaszthatunk.

Szép álmokat teakeverék: keverjünk össze 20 g szárított kaliforniai kakukkmákot, 15 g szárított golgotavirágot, 10 g szárított orvosi tisztesfüvet és 5 g szárított levendulát. Forrázzunk le egy teáskanálnyit egy csésze vízzel, 10 perc állás után szűrjük le és lefekvés előtt fél órával fogyasszuk el.

Habár a bájos kakukkmák eredeti narancssárgája is csodás, számos más színvariáns is beszerezhető a fehértől, a krémszínűn és a rózsaszínen át a pirosig, sőt még teltvirágú változata is létezik.

Ez is érdekelheti:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: